Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Η ανάπτυξη του παιδιού 3-4 ετών




Σταθμοί στην πνευματική ανάπτυξη και στην ανάπτυξη της ομιλίας
§  Αντιλαμβάνεται τις έννοιες "ίδιο" και "διαφορετικό".
§  Κατέχει κάποιους βασικούς κανόνες της γραμματικής.
§  Φτιάχνει προτάσεις με πέντε ως έξι λέξεις.
§  Μιλάει αρκετά καθαρά, ώστε να το καταλαβαίνουν τρίτοι.
§  Λέει ιστορίες.
§  Αναφέρει σωστά ορισμένα χρώματα.
§  Αντιλαμβάνεται το νόημα του μετρήματος και ίσως ξέρει λίγους αριθμούς.
§  Προσεγγίζει τα προβλήματα από μία μόνον οπτική γωνία.
§  Αρχίζει να έχει σαφή αντίληψη του χρόνου.
§  Εκτελεί εντολές που αποτελούνται από τρία μέρη.
§  Θυμάται τμήματα μιας ιστορίας.
§  Παίζει με τη φαντασία του.
Σταθμοί στην κινητική ανάπτυξη
§  Πηδάει και στέκεται στο ένα πόδι μέχρι και 5 δευτερόλεπτα.
§  Ανεβοκατεβαίνει τη σκάλα χωρίς βοήθεια.
§  Κλωτσάει τη μπάλα.
§  Πετάει τη μπάλα με κίνηση του χεριού πάνω από τον ώμο.
§  Πιάνει -τις περισσότερες φορές- μια μπάλα που αναπηδά.
§  Κινείται προς τα μπρος και προς τα πίσω με ευχέρεια.

Σταθμοί στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των χεριών και των δακτύλων
§  Αντιγράφει τετράγωνα σχήματα.
§  Ζωγραφίζει έναν άνθρωπο με δύο έως τέσσερα μέρη του σώματος.
§  Χρησιμοποιεί το ψαλίδι.
§  Σχεδιάζει κύκλους και τετράγωνα.
§  Αρχίζει να αντιγράφει μερικά κεφαλαία γράμματα.

Σταθμοί στην κοινωνική ανάπτυξη
§  Εκδηλώνει ενδιαφέρον για νέες εμπειρίες.
§  Συνεργάζεται με άλλα παιδιά.
§  Παίζει τη "μαμά" και τον "μπαμπά".
§  Η επινοητική του φαντασία συνεχώς αυξάνει.
§  Ντύνεται και ξεντύνεται μόνο του.
§  Παζαρεύει τη λύση σε αντιπαραθέσεις μαζί σας.
§  Είναι πιο ανεξάρτητο.

Σταθμοί στην συναισθηματική ανάπτυξη
§  Φαντασιώνεται πολλές ασυνήθιστες εικόνες ως "τέρατα".
§  Αντιμετωπίζει τον εαυτό του ως αυτοτελές άτομο με σώμα, νου και συναισθήματα.
§  Συχνά δεν κάνει διάκριση ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα.


Διαγωνισμός μπαλονιών

Εξοπλιστείτε με μπαλόνια, φουσκώστε τα και δώστε το σύνθημα για τον αγώνα, Σκοπός είναι να κρατήσει το παιδί ψηλά όσο το δυνατόν περισσότερα μπαλόνια. Δώστε του ένα και σε λίγο κι άλλο ένα και σε λίγο ένα ακόμη... Βάλτε μουσική για ρυθμό και ενθαρρύνετέ το με συνθήματα να συνεχίσει. Είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να αυξήσει την ικανότητα του παιδιού σας να σχεδιάζει έγκαιρα τις κινήσεις του έτσι ώστε να συνδυάζονται με άλλες κινήσεις. Θεωρείται μάλιστα ότι οι δεξιότητες αυτές υποδηλώνουν κάποια μαθηματική ικανότητα. Αλήθεια, εσείς πόσα μπαλόνια μπορείτε να κρατάτε ταυτόχρονα στον αέρα;
Βλέπω κάτι που αρχίζει από...

Όποιος αρχίζει πρώτος διαλέγει ένα από τα αντικείμενα που βλέπει και λέει στους άλλους μόνο το πρώτο γράμμα. Έτσι αν βλέπει το τηλέφωνο λέει: "Βλέπω κάτι που αρχίζει από τ". Όποιος μαντέψει σωστά διαλέγει το επόμενο αντικείμενο.


Ένας κήπος στα μέτρα του

Ακόμη κι αν εσείς δεν έχετε το χρόνο να ασχοληθείτε με την κηπουρική, γνωρίστε στο παιδί σας τον κόσμο των φυτών, που κρύβει πάντα εκπλήξεις. Τα κεσεδάκια των γιαουρτιών στα οποία θα τοποθετήσετε λίγο βρεγμένο βαμβάκι μπορούν άνετα να φιλοξενήσουν πολλούς καρπούς που θα μεγαλώσουν γρήγορα. Φακές και φασόλια είναι n παραδοσιακή συνταγή. Τα φασόλια μάλιστα ψηλώνουν και μπορούν να καλύψουν το παράθυρό του ή ένα κομμάτι του τοίχου στο δωμάτιο του παιδιού σας. Ο μικρός κηπουρός μπορεί να φυτέψει σε μικρές γλάστρες και μια σειρά από λουλούδια εποχής που κυκλοφορούν σε μορφή πατάτας στο εμπόριο. Η καθημερινή φροντίδα για το πότισμα, το χώμα και η προσμονή για το λουλούδι που θα δημιουργηθεί προκαλούν τα αισθήματα μικρών και μεγάλων. Μπορεί να υιοθετήσει ένα δέντρο που θα το φυτέψει στον κήπο και θα το παρακολουθεί χρόνο με το χρόνο να μεγαλώνει, όπως θα μεγαλώνει κι αυτό.


Ζωγραφίζει με τα χέρια και τα δάχτυλα

Μια άλλη άποψη της ζωγραφικής που αποτελεί μια καλή εμπειρία ψηλάφησης χωρίς περιορισμούς. Δημιουργεί επίσης μια ακαταστασία που έχουν ανάγκη τα παιδιά. Αφήστε το παιδί να ανακατέψει τα χρώματα με τα χέρια και τα δάχτυλα για να φτιάξει περίεργα σχήματα πάνω σε μια επιφάνεια από φορμάικα ή ένα χαρτόνι. Στρώστε παλιές εφημερίδες ή χαρτιά που δεν χρειάζεστε για να προστατέψετε το χώρο του σπιτιού.


Ποιος θα φωνάξει πιο δυνατά;

Η φασαρία για τα παιδιά είναι μια υπόθεση μάλλον γοητευτική. Θυμηθείτε πόσες φορές την ημέρα για κάποιο λόγο ζητάτε από το παιδί σας να ησυχάσει. Επιλέξτε μια ανώδυνη για τους γείτονες στιγμή (ίσως όταν λείπουν!) και δώστε το σύνθημα να αρχίσει η φασαρία. Χρησιμοποιήστε ένα ρολόι για να χρονομετρήσετε την αντοχή του! Μπορείτε, επίσης, να το κατευθύνετε και διαφορετικά παροτρύνοντάς το: «Μόλις σηκώσω το χέρι μου θα αρχίσεις να φωνάζεις και μόλις το κατεβάσω θα σταματήσεις αμέσως). Σε λίγο ανεβοκατεβάζετε με γρήγορο ρυθμό το χέρι σας. 'Έτσι δεν θα ακούγονται οι φωνές για πολλή ώρα, ενώ ταυτόχρονα δοκιμάζει και την ικανότητά του να συντονίζει τις ενέργειές του. Το ξέσπασμα αυτό είναι βέβαιο ότι θα το κρατήσει ήρεμο για πολλές-πολλές ώρες!
Αν υπάρχουν περισσότερα παιδιά ή συμμετέχουν και άλλα μέλη της οικογένειας, θα είναι ένα πραγματικά διασκεδαστικό ξέσπασμα που όλες οι ηλικίες έχουν ανάγκη.


Ένα, δύο, τρία, τέσσερα και ιδού ο χαλβάς!

Η κλασική συνταγή του πολίτικου χαλβά μπορεί να γίνει αφορμή να ανακαλύψετε ένα νέο μάγειρα. Ζητήστε του να μετρήσει μια κούπα λάδι, δύο κούπες σιμιγδάλι, τρεις κούπες ζάχαρη και τέσσερις κούπες νερό. Και για να μην μείνετε μόνο στα υλικά εκτελέστε τη συνταγή με τον εξής τρόπο: Ρίχνετε το λάδι και το σιμιγδάλι στην κατσαρόλα και ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσει ο χαλβάς. Μόλις ροδίσει ρίχνετε τις τρεις κούπες ζάχαρη ανακατεύοντας διαρκώς και στη συνέχεια τις τέσσερις κούπες νερό. Χαμηλώνετε τη φωτιά και ανακατεύετε έως ότου πήξει. Αδειάζετε το περιεχόμενο σε μια φόρμα και αφήνετε να κρυώσει. Αναποδογυρίζετε τη φόρμα, πασπαλίζετε με κανέλα και σερβίρετε το γλυκό που έχει και την υπογραφή του παιδιού σας!


Τι μέρα είναι σήμερα; Κόκκινη!

Αφιερώστε τη μέρα στο κόκκινο κι αφήστε το να διαμορφώσει τα πάντα σε αυτό το χρώμα. Θα φορέσετε κόκκινο πουκάμισο ή πουλόβερ ή κορδέλα. θα αγοράσετε κόκκινα λουλούδια για το βάζο. θα χρησιμοποιήσετε κόκκινη χαρτοπετσέτα και θα φάτε κόκκινες πιπεριές ή παντζάρια. Θα πιείτε χυμό βύσσινο και θα φτιάξετε ένα κόκκινο ζελέ, ενώ θα μετρήσετε όσα κόκκινα αυτοκίνητα συναντήσετε στο δρόμο. Αύριο η μέρα είναι μπλε και σκεφτείτε κάτι... νόστιμο για να φάτε! Μπορείτε να επιλέξετε και δύο χρώματα για κάθε μέρα, ενώ μπορείτε να οργανωθείτε με τη συνεργασία του παιδιού σας από την προηγούμενη.


Καλωσορίστε ένα κατοικίδιο ζώο

Ένα παιδί που το αγαπούν πολύ έχει άφθονη αγάπη να δώσει σε ένα ζωάκι. Αν το παιδί σας δεν έχει αδέρφια, ίσως χρειάζεται ένα ζωάκι για να διοχετεύσει την αγάπη του, τη φροντίδα αλλά και για να μοιράζεται τα παιχνίδια του, και μάλιστα χωρίς να συναντά αντιδράσεις. Σε κάθε περίπτωση το κατοικίδιο ζώο θα το καλωσορίσετε στο σπίτι σας μόνο αν είστε εσείς πρόθυμοι να αναλάβετε τις ευθύνες της φροντίδας του (ιατρική παρακολούθηση, καθάρισμα, φαγητό). Αν συμφωνείτε όλα τα μέλη της οικογένειας, σύντομα θα ανακαλύψετε κρυφά χαρίσματα του παιδιού σας που έχουν σχέση με κινήσεις υπευθυνότητας. Για παράδειγμα, θα διαπιστώσετε ότι έχει αναλάβει προσωπικά να φροντίζει ώστε να είναι πάντα γεμάτο το πιατάκι με το φαγητό και το νερό ή να ετοιμάζει το ζωάκι για την καθημερινή του βόλτα την κατάλληλη στιγμή. Εκτός και αν έχετε επιλέξει ζωάκια που ζουν σε κλουβιά ή ρυθμίζουν μόνα τις ανάγκες τους όπως n γάτα, οπότε δεν τίθεται θέμα βόλτας.


Τα κουτιά των παπουτσιών μεταμορφώνονται σε δωμάτια!

Τα κουτιά των παπουτσιών μπορούν να "ντυθούν" με κόλλες της επιλογής σας και να μεταμορφωθούν σε δωμάτια που θα ενώνονται μεταξύ τους με συνδετήρες. Θα περάσετε αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια της κατασκευής, ενώ μπορούν σε αυτή τη διαδικασία να συμμετέχουν και άλλα παιδιά, καθένα από τα οποία θα αναλάβει να φτιάξει το δικό του δωμάτιο. Φτιάξτε τα έπιπλα από σπιρτόκουτα ή κουτιά ατομικών μερίδων δημητριακών ή προμηθευτείτε έτοιμα αξεσουάρ. Για χαλάκια, τραπεζομάντιλα και πετσέτες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρά κομματάκια από κάποιο ύφασμα που δεν χρειάζεστε. Κόψτε τα πανάκια κυκλικά με ένα ψαλιδάκι για να μην ξεφτίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου