Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Εκδρομή και νηπιαγωγείο


Εκδρομές και περίπατοι στο νηπιαγωγείο

ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ.
Οι εκδρομές και οι περίπατοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Όσο και αν προκαλούν άγχος στους εκπαιδευτικούς, είναι ιδιαίτερα σημαντικές γιατί τα νήπια κατά τη διάρκεια τους εξερευνούν, το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, διασκεδάζουν και επιστρέφοντας μετά στη τάξη αναπλάθουν ότι έζησαν στην εκδρομή.
ΠΟΙΑ ΜΕΡΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΜΙΑ ΤΑΞΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ.
Αναλόγως με το θέμα με το οποίο ασχολούμαστε μπορούμε να επισκεφθούμε το ταχυδρομείο, τη βιβλιοθήκη, τη πυροσβεστική, ένα άλλο νηπιαγωγείο ή την τάξη της πρώτης δημοτικού. Μπορούμε επίσης να επισκεφθούμε διάφορα καταστήματα όπως σούπερ μάρκετ, ανθοπωλείο, αρτοποιείο, φωτογραφείο, μανάβικο καθώς και γραφεία γιατρών πχ οδοντίατρου ή παιδίατρου. Τέλος πιο συχνές πρέπει να είναι οι εξορμήσεις μας στη φύση για παρατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και των αλλαγών που παρατηρούνται σε ζώα και φυτά με την πάροδο του χρόνου και τις αλλαγές των εποχών.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΚΑΙ ΗΣΥΧΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ.
-Πριν από κάθε εκδρομή καλό είναι η νηπιαγωγός να έχει επισκεφθεί το μέρος προς αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων. Η τάξη του νηπιαγωγείου δε θα μπορούσε εύκολα να επισκεφθεί ένα μουσείο όπου δεν επιτρέπεται να αγγίζονται τα εκθέματα γιατί όπως είναι γνωστό τα παιδιά αυτής της ηλικίας χαίρονται και μαθαίνουν μέσω των αισθήσεων τους.
-Πριν από την εκδρομή, καλό είναι να ζητήσουμε από τους γονείς γραπτές άδειες για το ότι επιτρέπουν στα παιδιά τους να πάρουν μέρος σε αυτήν. Η γραπτή άδεια των γονέων είναι υποχρεωτική σε όλες τις σχολικές εκδρομές.
-Οι εκδρομές καλό είναι να πραγματοποιούνται τις πρώτες μέρες της εβδομάδας όταν τα νήπια είναι ακόμα ξεκούραστα από το Σαββατοκύριακο και όχι την Παρασκευή που έχουν κουραστεί από το πρόγραμμα όλης της εβδομάδας.
-Ξεκινάμε πάντα με απλές και κοντινές εκδρομές και σιγά σιγά καθώς τα νήπια συνηθίζουν να τηρούν τους κανόνες των εκδρομών πραγματοποιούμε μεγαλύτερες και πιο πολύπλοκες εκδρομές.
-Απαραίτητη πριν από την εκδρομή είναι η συζήτηση με τα παιδιά, για το πώς πρέπει να φερόμαστε όταν περπατάμε στο δρόμο (προσέχουμε το διπλανό μας, ακούμε τη κυρία, σταματάμε στο φανάρι και ελέγχουμε πριν περάσουμε το δρόμο κτλ). Επίσης απαραίτητο είναι να συζητήσουμε από πιο πριν για τους κανόνες σωστής συμπεριφοράς πχ όταν επισκεφθούμε ένα άλλο νηπιαγωγείο θα σεβαστούμε την τάξη τους, θα παίξουμε με τα παιχνίδια τους χωρίς να τα καταστρέψουμε κτλ.
-Καλό είναι η νηπιαγωγός να έχει ετοιμάσει από πιο πριν καρτελάκια με τα ονόματα των παιδιών και το τηλέφωνο του σχολείου σε περίπτωση που κάποιο παιδί χαθεί.
-Τέλος ,καλό θα είναι να υπάρχει πάντα μαζί μας ένα κουτί πρώτων βοηθειών σε περίπτωση που κάποιο παιδί χτυπήσει.
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΣΤΡΑΒΑ;
Πολλές φορές παρά τις προσπάθειες μας, τα παιδιά γίνονται πολύ ζωηρά και ανυπάκουα ή χάνουν το ενδιαφέρον τους λόγω κούρασης. Σε τέτοια περίπτωση δεν πρέπει να διστάσουμε να διακόψουμε την εκδρομή και να γυρίσουμε άμεσα στο σχολείο. Άλλωστε, η ασφάλεια των παιδιών πρωτεύει .
Τέλος, πολύτιμη θα μπορούσε να είναι και η συμμετοχή κάποιων γονιών στην εκδρομή αν το επιθυμούν. Οι γονείς θα μπορούσαν άριστα να μας βοηθήσουν στη πιο ασφαλή μεταφορά των νηπίων στο δρόμο αλλά και στην επιτήρηση των νηπίων κατά τη διάρκεια της εκδρομής.
ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΡΟΜΗ.
Μετά την εκδρομή, τα νήπια είναι ενθουσιασμένα. Ρωτάμε τι τους άρεσε πιο πολύ και αν θέλουν μπορούν και να μας το ζωγραφίσουν.
Αν έχουμε πραγματοποιήσει εκδρομή στη φύση, μπορούμε να φτιάξουμε μία ομαδική εργασία με διάφορα αντικείμενα που ανακάλυψαν τα νήπια πχ φύλλα, μικρά ξύλα, πετρούλες, λουλούδια κτλ.
Αν έχουμε πραγματοποιήσει επίσκεψη σε κάποιο μαγαζί πχ σε σούπερ μάρκετ, τα νήπια μπορούν να μετατρέψουν τη γωνιά του μαγαζιού σε σούπερ μάρκετ και να παίξουν θεατρικό παιχνίδι μοιράζοντας τους αντίστοιχους ρόλους (πωλητής, πελάτες, ταμίας κτλ)
Τέλος, αν έχουμε μαγνητοφωνήσει τους διαλόγους των νηπίων και τις ερωτήσεις που έκαναν πχ στον οδοντίατρο μπορούμε να τους ξανακούσουμε στο νηπιαγωγείο και να συζητήσουμε όλοι μαζί για όλα αυτά που έμαθαν τα νήπια κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.
ΓΕΝΙΚΑ, ΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΠΙΟ ΣΩΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ.
ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΔΙΔΑΞΟΥΜΕ ΣΤΑ ΝΗΠΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΣΩΣΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΜΕ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου