Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Κανόνες συμπεριφοράς



Οι κανόνες δεν αφορούν μόνο τα νήπια , αλλά και εμάς τις/τους νηπιαγωγούς . Για να μπορούμε από την αρχή της σχολικής χρονιάς να δουλεύουμε σε ένα ήρεμο περιβάλλον στο σχολείο , θα πρέπει κι εμείς να μιλάμε χαμηλόφωνα , να φορέσουμε το πιο γλυκό μας χαμόγελο , να μιλάμε με την πιο γλυκιά φωνή μας , να δείχνουμε στα μικρούλια ότι  τα αγαπάμε , ότι τα ακούμε , ότι τα σεβόμαστε !   Να μη βάζουμε ετικέτες στα παιδιά και να δίνουμε την ευκαιρία σε κάθε παιδί να μιλήσει . Είμαστε εκεί για όλα τα παιδιά . Δεν κάνουμε διακρίσεις σε άσχημα και όμορφα παιδιά , σε παιδιά της δικής μας καταγωγής και σε παιδιά διαφορετικής χώρας ή άλλης καταγωγής (ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες ). Όλα είναι παιδιά της τάξης μας κι όλα οφείλουμε να τα αγκαλιάσουμε και να τα κάνουμε να νιώσουν ότι είναι ισότιμα και ασφαλή ! Είμαστε εκεί για να τα κάνουμε να αγαπήσουν από την αρχή το σχολείο! 
Από την αρχή της σχολικής χρονιάς , με κάθε ευκαιρία που μας δίνεται , μπορούμε να ασχοληθούμε στο νηπιαγωγείο με τους κανόνες που πρέπει να διέπουν την τάξη μας . 
Έτσι , όταν καθόμαστε στην παρεούλα και κάποια νήπια φεύγουν   ή μιλούν συνέχεια ή ενοχλούν το διπλανό τους ή κάνουν αστείες γκριμάτσες , για να αποσπάσουν το ενδιαφέρον των άλλων παιδιών , είναι μια πολλή καλή ευκαιρία να αποφασίσουμε από κοινού τους κανόνες της τάξης μας .
Τα νήπια προτείνουν και η νηπιαγωγός γράφει το συμβόλαιο . Στο τέλος υπογράφεται από όλα τα παιδιά . Τα νήπια  μπορούν να ζωγραφίσουν τον κάθε χρόνο .Αν δεν επιθυμούν να ζωγραφίσουν τα παιδιά , μπορούμε να τα φωτογραφίσουμε και να βάλουμε τις φωτογραφίες πάνω από τον κανόνα , που έχουμε αποφασίσει . 
Το να γράψουμε μόνο τα λόγια , δεν έχει κανένα νόημα για το μικρό παιδί , καθώς λίγα από αυτά μπορούν να διαβάζουν σ' αυτή την ηλικία .Γι' αυτό είναι προτιμότερο να συνοδεύεται με μια αντιπροσωπευτική εικόνα .
Τους κανόνες της τάξης τους χωρίζουμε σε δυο κατηγορίες : στις θετικές συμπεριφορές που οφείλουμε να τις επιβραβεύσουμε και τις αρνητικές που θα πρέπει να σταματήσουμε . 
Και για να μην ξεχνάμε ...
 Τους κανόνες τους τηρούμε πρώτα από όλα εμείς οι νηπιαγωγοί !

Φανταστική ιδέα και εικόνες από τη Ζήση Ανθή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου