Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Επιθυμητές συμπεριφορές


Ωστόσο , κάποιες φορές τα νήπια δε θέλουν να μοιραστούν αντικείμενα και γίνονται επιθετικά . Χτυπούν κάποια άλλα για να διεκδικήσουν το λάφυρο που επιθυμούν ! Αυτό αποτελεί μια αρνητική συμπεριφορά . Στεναχωρεί το συμμαθητή του ! 
Για να αποτρέψουμε παρόμοιες συμπεριφορές στην τάξη συζητάμε με τα δύο παιδιά . Τα ρωτάμε πως ένιωσαν ύστερα από αυτό το συμβάν . Ρωτάμε το παιδί που εκδήλωσε επιθετική συμπεριφορά πως θα ένιωθε , αν χτυπούσαν το ίδιο . Ζητάμε από τα ίδια τα παιδιά να αποφασίσουν τι θα πρέπει να κάνουμε σε ανάλογες περιπτώσεις . 
Σε πολλά νηπιαγωγεία χρησιμοποιείται η καρεκλίτσα της σκέψης , εκεί που το παιδί θα σκεφτεί τι έκανε , θα μετανοήσει για την πράξη τους και θα ζητήσει συγγνώμη από το άλλο παιδί .
Δε θεωρώ όμως καλή λύση τη γωνιά της σκέψης και δεν ονόμασα τις παρακάτω καρτελίτσες , γιατί δε θα ήθελα να πιστεύουν οι γονείς ότι στο νηπιαγωγείο τηρείται αυστηρή πειθαρχία .

Θα προτιμούσα να παίξει για λίγη ώρα το παιδί με την πλαστελίνη και να εκτονώσει το θυμό του , ζουλώντας την ή να ζωγραφίσει ήρεμα  ! Δοκιμάστε το !

Πηγή: Ζήση Ανθή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου