Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Ποια στάση πρέπει να έχουν οι γονείς σχετικά με το σχολείο


Κανόνες για τους γονείς και τρόποι συμπεριφοράς απέναντι στο παιδί
  • Συνηθίστε το παιδί να κοιμάται νωρίς το βράδυ και να ξυπνάει μια συγκεκριμένη ώρα το πρωί. Προσπαθήστε γενικά να τηρείτε μια ρουτίνα το πρωί,  έτσι ώστε όταν το παιδί θα έρχεται στο σχολείο δε θα είναι νυσταγμένο και κακοδιάθετο.
  • Αφήστε το παιδί να διαλέξει ένα αγαπημένο του αντικείμενο (παιχνίδι, ρούχο) και να το φέρει στο σχολείο. Έτσι θα υπάρχει κάτι οικείο και δικό του  στο νέο περιβάλλον, στο οποίο θα μπορέσει να στραφεί όταν θα νιώσει ανασφάλεια.
  • Αποχαιρετήστε το παιδί με τρυφερότητα αλλά και αποφασιστικότητα(ποτέ κρυφά). Έτσι θα κατανοήσει ότι εμπιστεύεστε την ικανότητα του να αντιμετωπίσει την κατάσταση(και το ίδιο θα ξέρει ότι μπορεί να σας εμπιστευτεί). Με αντίθετη στάση το παιδί θα καταλάβει το άγχος σας και θα δυσκολευτεί να ηρεμήσει. Επίσης πρέπει να κατανοήσει με τη στάση σας αυτή πως ό,τι κι αν κάνει θα μείνει στο σχολείο.
  • Αφήστε το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του με οποιοδήποτε αποδεκτό τρόπο.
  • Σκεφτείτε μια τρυφερή ρουτίνα αποχαιρετισμού που θα ευχαριστεί το παιδί και θα αφήνει θετικά συναισθήματα κατά τον αποχωρισμό σας, όπως μια αγκαλιά, ένα «συνθηματικό» χαιρετισμό κ.ο.κ.
  • Μερικές φορές είναι οι γονείς που δυσκολεύονται να αποχαιρετίσουν τα παιδάκια τους. Προσπαθήστε να κρύψετε τη συγκίνησή σας, γιατί το να σας δει το παιδάκι σας να κλαίτε, για παράδειγμα, δεν θα βοηθήσει στην προσαρμογή του. Όταν η Νηπιαγωγός διαπιστώσει ότι το παιδάκι είναι έτοιμο να μείνει μόνο του θα σας ζητηθεί να φύγετε από το χώρο του Νηπιαγωγείου χωρίς να πισωγυρίσετε.
  • Καλέστε στο σπίτι παιδιά που πάνε στο ίδιο Νηπιαγωγείο. Θα το βοηθήσετε να αποκτήσει φίλους και έτσι θα διευκολυνθεί η προσαρμογή του.
  • Μη δείξετε ποτέ αρνητικά συναισθήματα (θυμό, απογοήτευση) για το σχολείο, τους δασκάλους και τους φίλους του. Αν είστε θετικοί για το νέο του περιβάλλον θα το βοηθήσετε να αισθανθεί ασφάλεια.
  • Να συζητάτε με τη Νηπιαγωγό του τα προβλήματα που προκύπτουν και ό,τι άλλο χρειαστεί στο σχολείο, όταν το παιδί δεν είναι μπροστά.
  • Να έχετε καλή επαφή και επικοινωνία με τους δασκάλους του παιδιού. Είναι καλό να ξέρετε ότι έχετε ένα σύμμαχο που θα σας βοηθήσει στην προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο.Μην εκπλαγείτε αν εκεί που νομίζατε ότι λύσατε το πρόβλημα, αυτό επανεμφανιστεί μετά από διακοπές ή κάποια ασθένεια που κράτησε το παιδί μακριά από το σχολείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου