Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012

Κατασκευή χαρταετού

Θα χρειαστούμε:
3 ελαφριά πηχάκια από ξύλο, περίπου 80 εκατοστά το καθένα
χαρτί ή πολύ λεπτό νάιλον
γερό σπάγκο
λεπτό σύρμα
κολλητική ταινία
χρωματιστά χαρτιά για την ουρά

Κατασκευή:
Στα άκρα από κάθε πηχάκι κάνουμε δύο μικρές εγκοπές. Δένουμε γερά μεταξύ τους τα τρία πηχάκια από τη μέση με το σπάγκο, αφήνουμε περίπου μισό μέτρο ακόμα να κρέμεται.
Στην άκρη από το ένα πηχάκι στερεώνουμε γερά το σύρμα, και το περνάμε περιμετρικά γύρω από το σκελετό του χαρταετού, κάνοντας μια στροφή με σύρμα σε κάθε πηχάκι, εκεί που έχουμε κάνει την εγκοπή. Φροντίζουμε όπως θα γυρίσουμε το σύρμα, οι αποστάσεις μεταξύ των άκρων από τα πηχάκια να διατηρούνται σταθερές, έτσι ώστε στο τέλος να έχουμε ένα κανονικό εξάγωνο. Ακουμπάμε το σκελετό πάνω στο χαρτί ή στο πλαστικό, και το κόβουμε γύρω γύρω του αφήνοντας ένα περιθώριο 3-5 εκατοστών.
Σε αυτό το σημείο μπορούμε να αφήσουμε τη φαντασία μας ελεύθερη και να διακοσμήσουμε την επιφάνεια του χαρτιού όπως μας αρέσει, έτσι ώστε να έχουμε έναν μοναδικό χαρταετό,.. Μπορούμε να κολλήσουμε διάφορα διακοσμητικά, ή να ζωγραφίσουμε την σημαία της αγαπημένης μας ομάδας, πρόσωπα, πεταλούδες, πουλιά και ζώα. Στη συνέχεια ξαναβάζουμε το σκελετό πάνω στο χαρτί στο πλαστικό, γυρίζουμε τα περιθώρια προς τα μέσα και τα κολλάμε με κολλητική ταινία. Σε δύο άκρα (β & γ) στερεώνουμε σπάγκο, για να δέσουμε στη μέση του την ουρά. Προσέχουμε ώστε αβ=αγ=γδ=βδ. Η ουρά πρέπει να είναι 3 φορές μακρύτερη από το μήκος του αετού, έτσι ώστε να έχει σταθερότητα όταν πετάει.

Την ουρά μπορούμε να την κατασκευάσουμε από λωρίδες που θα έχουμε κόψει από εφημερίδες ή χρωματιστά χαρτιά μεγέθους 20 Χ20 εκατοστά, τα οποία δένουμε στον σπάγκο σε απόσταση περίπου 15-20 εκατοστών το ένα από το άλλο. Στα αντίθετα άκρα από αυτά που δέσαμε την ουρά, (ε &ζ) δένουμε τα ζύγια. Εδώ πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα. Όλη η επιτυχία για το πέταγμα του αετού, βρίσκεται στα ζύγια. Τα ζύγια είναι δύο κομμάτια σπάγκος δεμένα στα άκρα ε και ζ, που το καθένα ενώνεται με τον σπάγκο που αφήσαμε να κρέμεται από το κέντρο του χαρταετού. Τα ζύγια πρέπει να σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο. Στο σημείο της ένωσης δένουμε ένα γερό σπάγκο, την καλούμπα. Βρίσκουμε ένα πλάτωμα μακριά από ηλεκτροφόρα σύρματα, γυρίζουμε τον χαρταετό μας κόντρα στον άνεμο και ΑΜΟΛΑ ΚΑΛΟΥΜΠΑ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου