Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Κυρα Σαρακοστή με αλατοζύμη

Τυπώνουμε το πατρόν της κυρα Σαρακοστής σε μια σελίδα Α4 (2 πατρόν ανα σελίδα). Χρησιμοποιούμε χαρτί ψησίματος και αλατοζύμη. Κάτω από το πατρόν βάζουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα, λευκή και ημιδιαφανή. Με το ζυμάρι κατασκευάζουμε πρώτα τη φούστα, μετά το στέρνο, τα χέρια και τέλος το κεφάλι. Το χαρτί ψησίματος βοηθάει στο να πάρουν στο τέλος τα παιδιά την κατασκευή μαζί τους και να την ψήσουν ή να την στεγνώσουν στο καλοριφέρ. Χρειαζόμαστε επίσης μερικά εργαλεία για πλαστελίνη, συνδετήρες για να μείνει σταθερό το χαρτί ψησίματος πάνω στο πατρόν και φυσικά αρκετή υπομονή.

 Μια διαφορετική εκδοχή της δραστηριότητας είναι να χρησιμοποιήσουμε το πατρόν στο πάνω μέρος της ανοιχτής αλατοζύμης και να την κόψουμε περιμετρικά.


Συνταγή Αλατοζύμης, η σούπερ φόρμουλα για χειροποίητες κατασκευές

Με την αλατοζύμη μπορείτε να φτιάξετε ότι θα φτιάχνατε με πλαστελίνη ή FIMO αλλά είναι ένα πιο υγιεινό υλικό και μπορούν άφοβα να παίζουν μαζί του παιδιά. Αφού δημιουργήσετε κάτι το ψήνετε κανονικά στο φούρνο και σκληραίνει πολύ.
Μετά μπορείτε να περάσετε τις δημιουργίες σας με βερνίκι για να γυαλίσουν. Μερικοί λένε να τα ψεκάσετε και με εντομοκτόνο για να μη τα φάνε τα έντομα αλλά εγώ ούτε τα ψέκασα, ούτε έπαθαν τίποτα.
Συνταγές θα βρείτε διάφορες αν ψάξετε στο διαδίκτυο, εγώ θα σας δώσω τη δική μου φόρμουλα στην οποία κατέληξα μετά από πολλές δοκιμές με το πέρασμα του χρόνου.

Υλικά

  • μισή κούπα αλάτι (αυτό στο σακουλάκι)
  • μισή κούπα νερό (συν 1-2 κουταλιές πιθανόν ανάλογα στο αλεύρι)
  • μιαμιση κούπα αλεύρι
Εναλλακτικά για πιο μεγάλη ποσότητα η φόρμουλα είναι 1:1:3, δηλαδή 1 δόση αλάτι, 1 δόση νερό και 3 δόσεις αλεύρι.  Απλά στο ζύμωμα μπορεί να νοιώσετε ότι είναι πολύ σφιχτή αναλόγως της ποιότητας του αλευριού οπότε μπορείτε να βαλετε 1 κουταλιά ακόμα νερό ή και 2 αν χρειάζεται.

Και πως το κάνουμε;

Πολύ απλά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλάτι με το αλεύρι. Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε.

Χρωματιστή αλατοζύμη με τέμπερες

Χωρίζετε τη ζύμη σας σε μικρά κομμάτια και προσθέτετε τέμπερα.  Καλό είναι να έχετε πλαστικά γάντια αλλά δε παθαίνετε και τίποτα αν δεν έχετε, εγώ ποτέ δε φοράω. Ζυμώνετε το χρώμα με το ζυμάρι μέχρι να αποκτήσει ομοιόμορφό χρώμα η ζύμη σας.

Μπορώ να το χρωματίσω μετά το ψήσιμο;

Ναι. Εγώ προτιμώ να τα βάφω με ακρυλικά χρώματα.

Πως ψήνω την αλατοζύμη;

Κανονικά σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς για 15-20 λεπτά αν είναι λεπτές σαν κουλουράκια οι κατασκευές σας ή περισσότερο αν είναι πιο χοντρά.  Καλό είναι να τα σκεπάσετε με ένα αλουμινόχαρτο και να έχετε το νου σας για να μην αρπάξουν.

Πως διατηρώ την αλατοζύμη;

Μέσα σε σακουλάκια τροφίμων ή τυλιγμένη με μεμβράνη κουζίνας στο ψυγείο. Δε παθαίνει τίποτα για εβδομάδες ή και μήνες.
alatozymi Συνταγή Αλατοζύμης, η σούπερ φόρμουλα για χειροποίητες κατασκευές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου