Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ


Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Θεωρώ πολύ σημαντική την επαφή των παιδιών του νηπιαγωγείου με την τέχνη. Την τέχνη στην οποιαδήποτε μορφή της. Μουσική, χορός, ζωγραφική, γλυπτική κλπ. Ειδικά τα παιδιά που ζουν σε μικρά επαρχιακά μέρη και που είναι δύσκολο να επισκεφθούν κάποιο μουσείο ή να έρθουν σε επαφή με οποιαδήποτε μορφή τέχνης… Είναι λοιπόν στο χέρι μας να φέρουμε τα παιδιά αυτά σε επαφή με διάφορες μορφές τέχνης και οφείλουμε να το κάνουμε. Ποτέ δεν μπορούμε να ξέρουμε σε ποια τάξη κρύβεται ένα αυριανό αστεράκι που θα αλλάξει τον κόσμο της τέχνης. Άλλωστε η προσχολική ηλικία είναι η ηλικία που μπορούμε να κάνουμε ένα παιδί να αγαπήσει την τέχνη αφού πρώτα τη γνωρίσει. Καλό είναι λοιπόν να δίνουμε στα παιδιά που συναντάμε την ευκαιρία:

§   να ακούσουν διαφορετικά είδη μουσικής, τα ζουζούνια και το mazoo and the zoo, είναι η εύκολη λύση αλλά είναι κάτι που μπορούν να το ακούσουν και στο σπίτι. Εμείς μπορούμε να τους προσφέρουμε και άλλου είδους ακούσματα από κλασική μουσική έως σύγχρονη κλασική μουσική, από τον Χατζιδάκι και το Θεοδωράκη που είναι η μουσική κληρονομιά μας έως τον Yanni που κάνει γνωστή την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο, από τα παραδοσιακά δημοτικά μας έως σύγχρονα κομμάτια ορχηστρικά και μη…

§   να δουν πίνακες ζωγραφικής που αυτό πολύ εύκολα μπορεί να γίνει καθώς για κάθε θέμα με το οποίο ασχολούμαστε στην  τάξη, υπάρχουν πίνακες ζωγραφικής σχετικοί. Είτε μιλάμε για διατροφή, είτε μιλάμε για το σώμα, είτε μιλάμε για τις εποχές, είτε μιλάμε για τα συναισθήματα…

§   να δουν φωτογραφίες από γλυπτά και από μουσεία γενικότερα και να καταλάβουν έστω και ενστικτωδώς γιατί ο άνθρωπος γίνεται καλύτερος μέσα από την τέχνη και γιατί η επαφή μας με τις όποιες μορφές τέχνης μπορεί να γίνει απόλαυση…

§   να μάθουν για τις διάφορες τεχνοτροπίες που χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες και να δοκιμάσουν και εκείνα να «δουλέψουν» με διαφορετικά υλικά και είδη (ειδικά πάνω στη ζωγραφική)

§   να ανακαλύψουν τη χαρά που κρύβει η δημιουργία…

Και αν νομίζετε ότι αυτά είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν στην πράξη μπορώ με σιγουριά να σας πω από προσωπική εμπειρία ότι δεν είναι. Χρειάζεται ίσως περισσότερη δουλειά από εμάς για να γνωρίσουμε πρώτα εμείς το αντικείμενο που θέλουμε να διδάξουμε. Γνωρίζουμε άλλωστε όλοι ότι αν εμείς αγαπάμε πραγματικά ένα αντικείμενο είναι πολύ εύκολο να περάσουμε την αγάπη μας αυτή και στα παιδιά. Είναι στο χέρι μας να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά που περνάνε από τα χέρια μας να γνωρίσουν την τέχνη σε μια χώρα που ούτως ή άλλως δεν προσφέρει και πολλές ευκαιρίες στους πολίτες της, παιδιά και ενήλικες, να γνωρίσουν και να αγαπήσουν την τέχνη. Κι αν στην αρχή δυσκολευτούμε ας μην τα παρατήσουμε, ας δώσουμε χώρο και χρόνο στα παιδιά να γνωρίσουν το μαγικό αυτό κόσμο και να θυμόμαστε ότι ακόμη και ένα παιδί να επηρεάσουμε θετικά μπορεί να είναι ο αυριανός ενήλικας που θα κάνει «θαύματα» μέσα από την τέχνη, αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά κάτι θα πάρουν κάτι θα τους μείνει… Στον τρόπο που θα σκέφτονται, στον τρόπο που θα βλέπουν τα πράγματα, στον τρόπο που θα αναπτυχθεί η κριτική τους ικανότητα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου