Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Ο ερχομός του δεύτερου παιδιού!


Ο ερχομός του δεύτερου παιδιού!
Η γέννηση ενός νέου μωρού είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προκαλέσει συναισθήματα ζήλιας στο μεγαλύτερο παιδί σας, αν όχι και εντονότερες αντιδράσεις. Χρειάζεται επομένως να προετοιμάσετε το έδαφος πολύ πριν φτάσει η μέρα του τοκετού, ώστε να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν μικρότερη σύγχυση στο μεγαλύτερο παιδί. Είναι άλλωστε λογικό για το πρώτο παιδί να νιώθει ότι απειλείται από τον ερχομό του νέου μέλους, μιας και όσο και αν προσπαθήσετε είναι δεδομένο ότι δε θα μπορείτε να του αφιερώνετε τον ίδιο χρόνο όπως και πριν. Μην προσπαθήσετε λοιπόν να πείσετε το παιδί σας ότι ο ερχομός του μωρού δε θα αλλάξει τα πράγματα, γιατί αυτό δεν είναι αλήθεια.
Μιλήστε στο παιδί σας έγκαιρα. Αν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο από τριών ετών μπορείτε να του πείτε για την εγκυμοσύνη σας αρκετά νωρίς, εξηγώντας του το πώς και το γιατί της κατάστασής σας. Μην μπείτε στον πειρασμό να αφήσετε το θέμα της εγκυμοσύνης σε ένα πλαίσιο ασάφειας και αοριστίας γιατί τότε το παιδί δε θα καταλάβει ποια είναι η σχέση που έχει με το μωρό. Προμηθευτείτε ένα εικονογραφημένο βιβλίο κατάλληλο για μικρά παιδιά και εξηγήστε στο παιδί σας ότι με τον τρόπο που γεννήθηκε εκείνο θα γεννηθεί και το μωρό. Δώστε του να καταλάβει ότι το μωρό είναι αδερφάκι του και ότι μετά από εσάς θα είναι η μεγαλύτερη αγάπη του.
Αν το παιδί σας είναι τριών ετών ή και μικρότερο δε χρειάζεται να του μιλήσετε από νωρίς για την εγκυμοσύνη σας. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν κατανοούν πολύ καλά την έννοια του μέλλοντος και ενδιαφέρονται μόνο για γεγονότα που πρόκειται να συμβούν πολύ σύντομα. Όταν το παιδί αντιληφθεί ότι η κοιλιά σας έχει μεγαλώσει και αρχίσει να σας ρωτάει, τότε μπορείτε να του μιλήσετε για το μωρό που θα κάνετε. Μπορείτε και σε αυτή την περίπτωση να εξηγήσετε στο παιδί σας με τη βοήθεια ενός εικονογραφημένου βιβλίου τα σχετικά με την εγκυμοσύνη και τη γέννηση του μωρού.
Διαβεβαιώστε το παιδί σας για την αγάπη σας. Είναι σημαντικό το μεγαλύτερο παιδί να καταλάβει ότι και μετά τη γέννηση του μωρού εσείς θα το αγαπάτε το ίδιο. Δεν πρέπει να αφήσετε το παιδί να νομίζει ότι το μωρό θα του «κλέψει» την αγάπη και τη φροντίδα σας. Εξηγήστε του ότι στην καρδιά σας υπάρχει χώρος και για τα δύο παιδιά! Αυτό βέβαια για το παιδί δε θα είναι τόσο εύκολο να το δεχτεί, ιδίως όταν θα σας βλέπει να ασχολείστε συνέχεια με το μωρό. Γι' αυτό θα πρέπει πάντοτε να βρίσκετε χρόνο και για το μεγαλύτερο παιδί. Μπορείτε να εκμεταλλεύεστε τις ώρες που το μωρό θα κοιμάται για να περνάτε χρόνο με το παιδί σας, ώστε να μη νιώθει ότι το παραμελείτε.
Ετοιμάστε δώρα και εκπλήξεις για το μεγαλύτερο παιδί σας. Κάθε φορά που νιώθετε ότι θα υπάρξει ιδιαίτερη ένταση ή όποτε απλά θέλετε να ελαφρύνετε την ατμόσφαιρα στο σπίτι μπορείτε να καταφεύγετε στη «δωροδοκία». Για παράδειγμα τη μέρα που θα φέρετε το μωρό στο σπίτι, μπορείτε να φέρετε και ένα ωραίο δώρο στο μεγαλύτερο παιδί ώστε να του αποσπάσετε λίγο την προσοχή. Μπορείτε εσείς ή κάποιος από τους παππούδες να πηγαίνει βόλτες με το παιδί, κάνοντας του παράλληλα και κάποια από τα χατίρια που ξέρετε ότι θα το ενθουσιάσουν.
Μην κάνετε πολλές αλλαγές την ίδια περίοδο. Τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να δεχτούν εύκολα τις αλλαγές στη ρουτίνα τους και κάθε αλλαγή τους προκαλεί άγχος και αρνητικά συναισθήματα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να κάνετε τις απαιτούμενες αλλαγές σταδιακά ώστε να μην αφήσετε τα πάντα για την περίοδο που θα έρθει το μωρό στο σπίτι. Αρχικά μπορείτε να ετοιμάσετε το δωμάτιο του μωρού πολύ πριν την ημέρα του τοκετού για να εξοικειωθεί το παιδί με τη νέα θέση των πραγμάτων. Επίσης, αν το παιδί είναι σε ηλικία που πρέπει να μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα θα πρέπει αυτό να συμβεί προτού φέρετε το μωρό. Αν όμως δεν μπορεί να τα καταφέρει, μην το πιέζετε, μπορείτε να το αναβάλλεται για πολύ αργότερα.
Αυτό που έχει σημασία είναι να φροντίσετε ώστε να μη χρειαστεί το παιδί να αντιμετωπίσει πολλά καινούρια πράγματα μαζί. Μπορείτε να ξεκινάτε κάτι νέο μόλις διαπιστώσετε ότι έχει συνηθίσει αρκετά τη νέα κατάσταση. Με τον τρόπο αυτό θα δεχτεί και το μωρό και ό,τι άλλο χρειάζεται να μάθει με τρόπο ομαλό και χωρίς περιττό άγχος και ένταση.
Ζητήστε από το παιδί να σας βοηθήσει με το μωρό. Ένας τρόπος για να νιώσει το παιδί λιγότερο απειλούμενο από το μωρό είναι να βρει και αυτό ένα σημαντικό ρόλο. Αν δηλαδή κατορθώσετε να το κάνετε να αισθανθεί ως το μεγαλύτερο αδερφάκι τότε είναι πιθανό να του εμπνεύσετε προστατευτικά αισθήματα απέναντι στο μωρό. Δεν είναι όμως εύκολο να δημιουργηθούν τέτοια συναισθήματα όσο το παιδί αντιμετωπίζει το μωρό ως ανταγωνιστή, γι' αυτό πρέπει σιγά-σιγά να του δίνετε μικρές αρμοδιότητες. Ζητήστε του να σας βοηθήσει, στο άλλαγμα της πάνας ή στο πλύσιμο του μωρού, δίνοντας του να μεταφέρει ή να κρατήσει κάτι. Ποτέ όμως μην το αφήσετε να κρατήσει το ίδιο το μωρό!
Μπορείτε, επίσης, να συνδυάσετε τις στιγμές που φροντίζετε το μωρό με ξεχωριστές στιγμές ανάμεσα σε εσάς και το μεγαλύτερο παιδί. Την ώρα δηλαδή που ταΐζετε ή πλένετε το μωρό, μπορείτε να λέτε ένα παραμύθι ή μια ιστορία στο παιδί. Μοιάζει λίγο δύσκολο αλλά μετά από μερικές δοκιμές θα μπορείτε άνετα να αλλάζετε την πάνα του μωρού και παράλληλα να μαθαίνετε ένα τραγουδάκι στο άλλο παιδί.
Να είστε έτοιμοι για έντονες αντιδράσεις. Αν το παιδί σας είναι δύο ή τριών ετών θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θα δυσκολευτεί πολύ να αποδεχτεί τη γέννηση του μωρού. Στην ηλικία αυτή τα παιδιά είναι ακόμη πολύ έντονα δεμένα με τους γονείς τους και δεν είναι καθόλου διατεθειμένα να τους μοιραστούν. Είναι λοιπόν πιθανό το παιδί να καταφύγει σε κάθε είδους συμπεριφορές με σκοπό να κερδίσει το ενδιαφέρον σας. Μπορεί να έχει εκρήξεις θυμού και να φωνάζει ή να συμπεριφέρεται σα μωρό, απαιτώντας να του φερθείτε όπως και στο μωρό.
Η αλήθεια είναι ότι όταν έρθετε αντιμέτωποι με τέτοιες συμπεριφορές δεν υπάρχουν και πολλά που μπορείτε να κάνετε. Το μόνο που μπορεί να επαναφέρει τα πράγματα σε μια φυσιολογική κατάσταση είναι να διαβεβαιώσετε και να δείξετε με κάθε τρόπο στο παιδί σας ότι συνεχίζετε να το αγαπάτε όπως και πριν και ακόμη περισσότερο. Μόλις το παιδί καταλάβει ότι δεν κινδυνεύει να χάσει την αγάπη σας, το πιθανότερο είναι να επιστρέψει σε συμπεριφορές της ηλικίας του.
Θα πρέπει να θέσετε όρια. Ποτέ και για κανένα λόγο δε θα πρέπει να αφήνετε το μεγαλύτερο παιδί μόνο του με το μωρό. Σε αυτό το θέμα θα πρέπει να είστε απόλυτα σαφείς και αν χρειαστεί ιδιαίτερα αυστηροί. Δε θα επιτρέπετε στο μεγαλύτερο παιδί να πλησιάζει ή να παίρνει αγκαλιά το μωρό χωρίς να είναι μπροστά κάποιος ενήλικας. Αν το παιδί είναι μικρότερο από δέκα χρονών υπάρχει πιθανότητα να τραυματίσει το μωρό χωρίς καν να συνειδητοποιεί τι έχει κάνει.


Αν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο. Αν το μεγαλύτερο παιδί πηγαίνει σχολείο η κατάσταση θα είναι πιο απλή καθώς ο ερχομός του μωρού δε θα δημιουργήσει συναισθήματα ζήλιας. Το πιθανότερο είναι ότι το παιδί θα ενθουσιαστεί με τα νέα και θα περιμένει με αγωνία τη γέννηση του μωρού. Επιπλέον θα αναλάβει γρήγορα το ρόλο του προστάτη απέναντι στο μωρό και η αγάπη του για το μωρό θα εκδηλωθεί άμεσα. Βέβαια, ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση δε θα πρέπει να αμελήσετε να εκφράσετε την αγάπη σας στο μεγαλύτερο παιδί, καθώς κάποια πράγματα ακόμη και αν δεν τα ζητάει ένα παιδί δε σημαίνει ότι δεν τα θέλει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου