Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Η γέννηση ενός παιδιού και τα συναισθήματα



Η γέννηση ενός παιδιού επιφέρει ουσιώδεις αλλαγές στις σχέσεις του ζευγαριού, θέτοντας την κοινή τους ζωή σε νέες βάσεις. Ο επαναπροσδιορισμός των μεταξύ τους ισορροπιών αρχίζει μάλιστα από την πρώτη στιγμή που γίνεται γνωστή η εγκυμοσύνη της γυναίκας. Μια πρώτη εναρμόνιση επέρχεται όσο διαρκεί η εγκυμοσύνη και ανατρέπεται εκ νέου με τη γέννηση του μωρού. Είναι λογικό, άλλωστε, ο ερχομός του μωρού να δημιουργεί ιδιαίτερη αναστάτωση στη ζωή του ζευγαριού, μιας και μαζί του φέρνει μια σειρά από πρωτόγνωρες ευθύνες και υποχρεώσεις για το νέο ζευγάρι.
Τα κοινά συναισθήματα...
Αν και η μητέρα είναι εκείνη που βιώνει ουσιαστικά τις εντονότερες ψυχολογικές αλλαγές, υπάρχουν αρκετά συναισθήματα κοινά και για τους δύο γονείς. Με εξαίρεση δηλαδή τις συναισθηματικές εναλλαγές της γυναίκας, λόγω των ορμονικών αλλαγών, το αίσθημα της χαράς, οι ανησυχίες για την πορεία της εγκυμοσύνης και η προσμέτρηση της μεγάλης ευθύνης που συνοδεύει τη γέννηση του παιδιού, βιώνονται παράλληλα και από τους δύο γονείς. Είναι οι κοινές σκέψεις και οι κοινοί προβληματισμού, που αποτελούν και το σημείο επαφής, ώστε το ζευγάρι να περάσει μαζί αυτή την έντονη εμπειρία και να δυναμώσει τη μεταξύ τους επαφή.
Ο άντρας που γίνεται πατέρας...
Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η αλλαγή στην προσωπικότητα ενός άντρα που μαθαίνει ότι πρόκειται να αποκτήσει παιδί. Οι σκέψεις και τα συναισθήματα που τον κατακλύζουν είναι πρωτόγνωρα και τον οδηγούν σε μια ταχύτατη ωρίμανση και μια πιο υπεύθυνη αντιμετώπιση των καταστάσεων. Συνειδητοποιεί το μέγεθος της ευθύνης που έχει απέναντι στο παιδί που πρόκειται να αποκτήσει, αρχίζει να αναλογίζεται την αύξηση των οικονομικών του υποχρεώσεων και παράλληλα αντιλαμβάνεται για πρώτη φορά πόσο σημαντική είναι η καλή του υγεία για το μέλλον του παιδιού του. Αλλάζει τον τρόπο ζωής του ώστε να μπορεί να διασφαλίσει ό,τι καλύτερο μπορεί για το παιδί του, ενώ παράλληλα αρχίζει να βλέπει με θαυμασμό και ακόμη μεγαλύτερη αγάπη τη σύζυγό του για το υπέροχο δώρο που του προσφέρει.
Μια μητέρα ζητεί συμπαράσταση...
Όπως η εγκυμοσύνη επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη ζωή του άντρα, με τον ίδιο τρόπο και η μέλλουσα μητέρα αρχίζει να αναλογίζεται τις νέες ευθύνες που επωμίζεται και αποκτά μια ωριμότερη θέαση της πραγματικότητας. Παράλληλα όμως, η γυναίκα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα ευάλωτη περίοδο της ζωής της, τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά, γεγονός που την ωθεί να αποζητά τη συμπαράσταση του συζύγου της. Η περίοδος αυτή αποτελεί μια εξαίρετη ευκαιρία για τον άντρα να εκφράσει στη γυναίκα του τα αισθήματα ευγνωμοσύνης και αγάπης που νιώθει.
Δε θα πρέπει πάντως μια νέα μητέρα να θεωρεί ότι πρέπει ή έστω ότι μπορεί να τα καταφέρει όλα μόνη της. Η φροντίδα του μωρού, όσο και αν μερικές φορές μοιάζει εύκολη, στην πραγματικότητα αποτελεί μια ιδιαίτερα απαιτητική δοκιμασία. Το μωρό δεν έχει ωράρια, δεν έχει καμία δυνατότητα να φροντίσει τον εαυτό του και σαφώς δεν έχει καμία συναίσθηση του πόσο κουρασμένη μπορεί να είναι η μητέρα του. Χρειάζεται τη φροντίδα και την προσοχή των γονιών του όλο το εικοσιτετράωρο και δεν αφήνει περιθώρια για χαλάρωση. Επομένως, είναι σημαντικό ο πατέρας του παιδιού και συχνά ακόμη και οι γιαγιάδες και οι παππούδες, να συνεισφέρουν στη φροντίδα του μωρού.
Ένας «ανταγωνιστής» γεννιέται...
Αν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το ζευγάρι βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να ισχυροποιήσει τη σχέση του, ο ερχομός του μωρού αρκετές φορές προκαλεί στο νέο πατέρα αντικρουόμενα συναισθήματα. Νιώθει από τη μία την ιδιαίτερη χαρά της πατρότητας, όπως και μεγάλη στοργή απέναντι στη γυναίκα του, αλλά παράλληλα νιώθει να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Όσο περίεργο και αν φαίνεται, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ο άντρας ζηλεύει την αμέριστη προσοχή που δείχνει η γυναίκα του στο νεογέννητο μωρό. Τα συναισθήματα αυτά βέβαια είναι παροδικά και πολύ σύντομα οι σχέσεις μεταξύ του άντρα - πατέρα και της γυναίκας - μητέρας εξισορροπούνται και περνούν σε μια νέα φάση αλληλοεκτίμησης και αγάπης.
Μια σχέση σε κατάσταση κρίσης!
Αν και ο ερχομός του παιδιού τις περισσότερες φορές αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για τους νέους γονείς να ενισχύσουν τις μεταξύ τους σχέσεις, υπάρχουν περιπτώσεις που εμφανίζονται κάποια απρόσμενα προβλήματα. Ο βασικότερος λόγος αυτών των προβλημάτων είναι η κούραση και οι αυξημένες υποχρεώσεις που αφορούν το μωρό και τη φροντίδα του. Δεν είναι λίγες φορές που η έλλειψη ύπνου, το άγχος και η ένταση που νιώθουν οι γονείς καταλήγουν σε τσακωμούς μεταξύ τους. Σίγουρα οι καταστάσεις αυτές δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα και στους δύο και πολύ συχνά νιώθουν ότι δεν βρίσκουν την κατανόηση που θα ήθελαν από τον άλλο. Το σημαντικό, όμως, είναι να αντιληφθούν έγκαιρα και οι δύο ότι οι εντάσεις αυτές είναι απλά απόρροια της κούρασης και του στρες και ότι δεν αποτελούν ένα ουσιαστικό πρόβλημα στη σχέση τους.
Η ένταση είναι παροδική...
Είναι λογικό, κάθε άνθρωπος όταν πιέζεται και όταν νιώθει ότι οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει είναι περισσότερες από όσες αντέχει, να εκδηλώνει αρνητικές συμπεριφορές. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι όλα αυτά είναι παροδικά και ότι όλα γίνονται όπως πριν όταν αρχίζουν και οι δύο γονείς να αποκτούν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και να αντιλαμβάνονται ότι τελικά μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Όταν, επομένως, νιώθετε εκνευρισμό και ένταση, είναι καλύτερο να εστιάσετε τις σκέψεις σας σε όσα θετικά υπάρχουν στη ζωή σας, όπως είναι το μωρό σας, και να αποφύγετε να «ξεσπάσετε» τα νεύρα σας στο σύντροφό σας. Ίσως μοιάζει τετριμμένο αλλά το μόνο που χρειάζεται είναι να έχετε υπομονή και πολύ σύντομα θα συνειδητοποιήσετε ότι όλη η ένταση που νιώθατε έχει απλά περάσει. Μόλις, δηλαδή, κατορθώσετε να ρυθμίσετε το πρόγραμμά σας και βρείτε τους ρυθμούς σας, τα νεύρα που προηγουμένως περίσσευαν, σύντομα θα εξανεμιστούν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου