Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Δέρμα με ευαισθησίες


Δέρμα με ευαισθησίες

Συνεργάστηκε η Τάλια Τσιβιτανίδου-Κακούρου, Παιδίατρος-Παιδοδερματολόγος, Σύμβουλος Α' Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Κωνσταντίνος Καρκαβίτσας, Παιδοδερματολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Αν το δέρμα του κοκκινίζει με το παραμικρό, βγάζει συχνά εξανθήματα και σπυράκια, τότε χρειάζεται ειδική μεταχείριση.
Το δέρμα της κόρης μου ήταν πολύ ευαίσθητο. Λίγη φρουτόκρεμα στα μάγουλα, ο μάλλινος σκούφος που ακουμπούσε στο μέτωπο, το λάθος αφρόλουτρο κατά τη διάρκεια του μπάνιου ήταν αρκετά για να γεμίσουν τα μαγουλάκια της με μικρά κόκκινα εξανθήματα που προκαλούσαν την απορία όλων. Για να είμαι ειλικρινής, στην αρχή απλά προσπάθησα να πάω κόντρα στο γεγονός. Κάποιοι μου είπαν: «Μην την παραχαϊδεύεις, άσ’ τη να σκληραγωγηθεί!» Αποφάσισα να ακολουθήσω τη συμβουλή τους, δυστυχώς όμως το πλήρωσα ακριβά, βλέποντας λίγο καιρό αργότερα το πρόσωπο της μικρής να γίνεται ερυθρόδερμο και τους ίδιους «έξυπνους» γύρω μου να λένε: «Ποπό, πώς έγινε έτσι το μωρό;» Η σκέψη ότι το ίδιο αντιμετωπίζουν κι άλλα μωρά κι άλλες μητέρες δεν με παρηγορούσε. Το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο δύσκολο από το να εντοπίσει κανείς την αιτία του προβλήματος. Μπορεί να πρόκειται για δερματίτιδα εξ επαφής, που προκαλείται όταν το δέρμα έρχεται σε επαφή με κάποια ουσία που το ερεθίζει, όπως ισχυρά σαπούνια, τραχιά υφάσματα, όξινους χυμούς, ακόμη και με το γάλα που τρέχει όταν το ταΐζετε, ή για ατοπική δερματίτιδα, που συνδέεται με αλλεργικό ιστορικό που υπάρχει στην οικογένεια. Το να εντοπιστούν οι αλλεργιογόνοι παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται για το πρόβλημα είναι μια πραγματικά πονεμένη ιστορία, όπως σίγουρα ξέρουν όσοι πάσχουν από αλλεργίες. Συνήθως τα συμπτώματα του ευαίσθητου δέρματος εμφανίζονται στη βρεφική ηλικία, δύο μηνών έως δύο χρόνων. Το δέρμα μπορεί να είναι κατά περιοχές κόκκινο και ξηρό, πιο συχνά στο πρόσωπο –συνήθως στο σαγόνι και στα μάγουλα–, στην εσωτερική επιφάνεια των αρθρώσεων ή στην έξω επιφάνεια των ποδιών. Στα μεγαλύτερα παιδιά, δηλαδή τεσσάρων έως δέκα χρόνων, οι ερεθισμοί εντοπίζονται πίσω από τις αρθρώσεις, στους αγκώνες και στα γόνατα. Όταν όμως το πρόβλημα γίνεται χρόνιο, το εξάνθημα μπορεί να έχει πραγματικά άσχημη εικόνα, καθώς παρουσιάζει έντονη ερυθρότητα και το δέρμα είναι υγρό. Στη συνέχεια, το δέρμα ξηραίνεται και σχηματίζει φολιδωτές πλάκες με τραχιές γραμμώσεις που ξεφλουδίζουν. Το χειρότερο ωστόσο είναι άλλο: η φαγούρα. Αυτή μπορεί να κάνει πραγματικά τη ζωή του παιδιού αλλά και τη δική σας δύσκολη. Αν και το ευαίσθητο δέρμα του παιδιού σας δεν είναι και τόσο σοβαρό πρόβλημα, σίγουρα δεν είναι κάτι για το οποίο μπορείτε να αδιαφορήσετε. Η λύση είναι μία: ειδική φροντίδα. Είτε με μέτρα πρόληψης για την αποφυγή εμφάνισης των συμπτωμάτων είτε με την εφαρμογή της σωστής θεραπείας όταν αυτά εκδηλώνονται.

Οι ασπίδες προστασίας
Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα μπορούν να αποτελέσουν την καλύτερη ασπίδα προστασίας για το ευαίσθητο δέρμα του παιδιού.
1. Αποφεύγετε τα συχνά και παρατεταμένα μπάνια και προτιμήστε το χλιαρό νερό.
2. Χρησιμοποιείτε για το πλύσιμο ήπια σαπούνια, αφρόλουτρα και σαμπουάν, ειδικά για ευαίσθητο δέρμα. Αποφεύγετε τις αλκοολούχες λοσιόν.
3. Μη σκουπίζετε το παιδί μετά το μπάνιο τρίβοντάς το δυνατά με την πετσέτα. Προτιμήστε να ταμπονάρετε το δέρμα του απαλά.
4. Φροντίστε η επιδερμίδα του να διατηρείται ενυδατωμένη, απλώνοντας μετά το μπάνιο ειδική για το ευαίσθητο δέρμα ενυδατική κρέμα.
5. Μετά το φαγητό, καθαρίστε και σκουπίστε το πρόσωπό του με απαλή πάνινη πετσέτα και όχι με χαρτοπετσέτα.
6. Κόβετε συχνά τα νύχια του, για να μην προκαλεί εκδορές στο δέρμα εξαιτίας του κνησμού.
7. Ντύνετε το παιδί με βαμβακερά ρούχα, που αφήνουν το δέρμα να αναπνέει, και αποφύγετε τα πολύ στενά ρούχα.
8. Προστατέψτε το από συνθήκες που το κάνουν να ιδρώνει, ρυθμίζοντας τη θέρμανση ή τον κλιματισμό έτσι ώστε η θερμοκρασία μέσα στο σπίτι να είναι σταθερά 18-20° C.
9. Παρατηρήστε προσεκτικά τι τρώει, γιατί η ατοπική δερματίτιδα αυξάνει την πιθανότητα ευαισθησίας σε ορισμένες τροφές, όπως πορτοκάλι, φράουλες, ψάρια, αυγό, ξηρούς καρπούς κ.ά.
10. Μειώστε τους στρεσογόνους παράγοντες στην καθημερινότητά του όσο αυτό είναι δυνατό. Για παράδειγμα, μην επιβάλλετε πολλές σημαντικές αλλαγές την ίδια χρονική περίοδο.

Το οπλοστάσιο σας
Η επίσκεψη στον παιδοδερματολόγο είναι απαραίτητη όταν οι ερεθισμοί δεν υποχωρούν και ιδιαίτερα όταν η εικόνα τους επιδεινώνεται. Εκείνος, ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος, μπορεί να συστήσει:
Χλιαρές κομπρέσες, για να ανακουφίσετε το παιδί από την αίσθηση της φαγούρας.
Χαμηλής δραστικότητας κορτιζονούχες κρέμες, οι οποίες όμως δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται για μεγάλο διάστημα.
Μη κορτιζονούχες κρέμες που περιέχουν αναστολείς της καλσινευρίνης. Μπορούν να χορηγηθούν σε παιδιά άνω των δύο ετών για μεγαλύτερο διάστημα και έχουν πολύ καλά αποτελέσματα.
Αντιβιοτικά σε περίπτωση επιμόλυνσης του δέρματος.
Αντιισταμινικά φάρμακα για τη μείωση του κνησμού, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου