Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Κολικοί


Κολικοί...
Monday, 23 February 2009

Το κλάμα είναι ο μοναδικός τρόπος για να δείξει ένα μωρό ότι κάτι το ενοχλεί. Ο συνηθέστερος λόγος για τον οποίο μπορεί να κλαίει και δεν μπορεί να ησυχάσει με τίποτα είναι οι κολικοί. Αν και δεν έχει διερευνηθεί πλήρως, ο πόνος που νιώθουν όταν ταλαιπωρούνται από βρεφικούς κολικούς οφείλεται σε φυσαλίδες αερίων που έχουν παγιδευτεί στο έντερο του μωρού και εκδηλώνεται με έντονο κλάμα μεγάλης διάρκειας. Οι κολικοί εμφανίζονται συνήθως τις πρώτες δυο εβδομάδες και υποχωρούν λίγο μετά τους τρεις μήνες. Περίπου το ένα πέμπτο των μωρών παρουσιάζουν κολικούς.
Όταν το μωρό ταλαιπωρείται από κολικούς αρχίζει να κλαίει, να γίνεται ιδιότροπο ή αρχίζει να διπλώνει τα ποδαράκια του, προσπαθώντας να φέρει τα πόδια του κοντά στη κοιλιά του, προφανώς για να ανακουφιστεί. Ο πόνος παρουσιάζεται συνήθως μετά το φαγητό. Ενώ τα άλλα μωρά όταν φάνε αποκοιμούνται τα μωρά με κολικούς αρχίζουν να κλαίνε και τελικά κοιμούνται όταν έχουν εξαντληθεί.
Πρώτα από όλα κάθε μαμά θα πρέπει να σιγουρεύεται πρώτα ότι το μωρό της όντως «πάσχει» από κολικούς. Αν το μωρό κλαίει πολύ έντονα και δεν μπορεί να ηρεμήσει τότε θα πρέπει να συμβουλευτεί το γιατρό της έτσι ώστε να αποκλείσει κάθε πιθανότητα το μωρό της να είναι άρρωστο. Ανεξάρτητα με τους κολικούς το μωρό διατηρεί την όρεξη του, θηλάζει και χρειάζεται ιδιαίτερα την αγκαλιά της μαμάς του.
Θεραπεία:
Θεραπεία κατά των βρεφικών κολικών δε υπάρχει όπως δεν υπάρχουν και ακριβή αίτια. Έχουν δημοσιευτεί πολλές θεωρίες που δικαιολογούν την εκδήλωση των κολικών χωρίς να επιβεβαιωθούν. Στην αγορά κυκλοφορούν φαρμακευτικά σκευάσματα κατά των κολικών αλλά αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να συζητήσει κάθε μαμά με τον παιδίατρο. Υπάρχουν όμως τρόποι να περιοριστεί η εμφάνιση των κολικών ή να ανακουφιστεί το μωρό:
1) Κατά τη διάρκεια του θηλασμού οι μαμάδες θα πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή τα χείλη του μωρού να εφαρμόζουν ακριβώς στη θηλή για να μην καταπίνει μεγάλη ποσότητα αέρα. Το ίδιο ισχύει και για όσες δίνουν ξένο γάλα. Η τρύπα του μπιμπερό δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλη για να περιοριστεί ο αέρας.
2) Η διατροφή κατά την περίοδο του θηλασμού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον περιορισμό των κολικών. Καλό θα ήταν να αποφεύγουν τα πολλά γαλακτοκομικά, τα πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το πράσο, το πράσινο τσάι και τα αεριούχα ποτά.
3) Τα συχνά διαλείμματα την ώρα που τρώει για να ρευτεί μπορούν να ανακουφίσουν το μωρό.
Εκτός από τα παραπάνω υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να ανακουφιστεί το μωρό από τους βρεφικούς κολικούς. Ένας καλός και ευχάριστος τρόπος είναι το μασάζ. Οι κυκλικές κινήσεις στην περιοχή της κοιλιάς, σίγουρα θα το ανακουφίσουν. Δοκιμάστε να τοποθετήσετε στη κοιλιά του ζεστά πανάκια ή θερμοφόρα.
Η μητρική αγκαλιά μπορεί να λειτουργήσει σαν το καλύτερο ιατρικό. Προσπαθήστε να το ηρεμήσετε κρατώντας το αγκαλιά, χαϊδεύοντας το ή πηγαίνοντας το μια βόλτα. Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν το ανακουφίζει, δώστε του λίγο χλιαρό χαμομήλι για να νιώσει καλύτερα.
Σε ένα πρόβλημα σαν αυτό των κολικών, οι γονείς πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη υπομονή και ανοχή. Το μωρό ταλαιπωρείται από πόνους και δεν μπορεί να ανακουφιστεί εύκολα. Δεν είναι τίποτα το ανησυχητικό, συνήθως μετά τους τρεις μήνες το πρόβλημα υποχωρεί. Το κλάμα δεν πρέπει να σας τρομάζει, ούτε να σας δημιουργεί πανικό. Όταν το μωρό επιμένει να κλαίει και δεν μπορεί να το ανακουφίσει τίποτα, τότε θα πρέπει να αναλάβει κάποιος ειδικός παιδίατρος. Το μωρό τις ώρες που ταλαιπωρείται θα πρέπει να νιώθει ασφάλεια και θαλπωρή. Προσπαθήστε να κρατήσετε τη ψυχραιμία σας, η ανυπομονησία και ο θυμός μπορεί να φέρουν τα τελείως αντίθετα αποτελέσματα. Και μην ξεχνάτε το μωρό σας, έχει ανάγκη την αγκαλιά της μαμάς του όσο ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου