Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Κολικοί: Μωρά σε απόγνωση!


Κολικοί: Μωρά σε απόγνωση!

Αν το μωρό σας κλαίει απαρηγόρητο και δεν μπορείτε να το ανακουφίσετε παρ' όλες σας τις προσπάθειες, είναι πολύ πιθανό ο πόνος να προέρχεται από κολικούς. Για πολλά μωρά, από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της ζωής τους, μέχρι και τον τρίτο μήνα, οι κολικοί αποτελούν ένα σύνηθες φαινόμενο. Υπάρχουν πάντως και ηπιότερες ενοχλήσεις που παρουσιάζονται στα μωρά, οι οποίες ξεχωρίζουν από τους κολικούς καθώς διαρκούν λιγότερη ώρα και είναι μικρότερης έντασης. Εκείνο που αποτελεί χαρακτηριστική ένδειξη για τους κολικούς είναι η μεγάλη διάρκεια και ένταση της ενόχλησης, που ενδέχεται να παρατείνεται για αρκετές ώρες.
Ποια είναι τα συμπτώματα των κολικών;
Το αν οι ενοχλήσεις του μωρού οφείλονται σε κολικούς ή όχι, είναι κάτι που θα το διαπιστώσει ο παιδίατρος, ο οποίος θα ελέγξει διεξοδικά την τυχόν προέλευση των πόνων. Γενικότερα, όμως, οι κολικοί δημιουργούν ιδιαίτερα έντονους πόνους στα μωρά, τα οποία συχνά τεντώνουν ή μαζεύουν τα ποδαράκια τους. Επιπρόσθετα, το στομάχι τους ενδέχεται να είναι πρησμένο και να έχει πολλά αέρια, γεγονός που επιτείνει ακόμη περισσότερο την ενόχληση τους. Οι πόνοι που αισθάνεται το μωρό είναι πιθανό να έχουν διακυμάνσεις και να υπάρχουν διαστήματα ηρεμίας, ενώ φαίνεται να εντείνονται τις πρώτες απογευματινές ώρες.
Σε τι οφείλονται οι κολικοί;
Η ακριβής αιτία της πρόκλησης των κολικών δεν είναι εξακριβωμένη, υπάρχουν όμως μια σειρά από παράγοντες που ενδέχεται να προκαλούν ή να επιδεινώνουν την κατάσταση αυτή. Συνήθως, οι κολικοί αποτελούν εκδήλωση κάποιας ευαισθησίας του μωρού σε ερεθίσματα του περιβάλλοντος, οπότε και υποχωρούν καθώς το μωρό μεγαλώνοντας αρχίζει να ξεπερνά την ευαισθησία του και εξαφανίζονται κατά τον τρίτο μήνα. Κάποτε, οι κολικοί σε μωρά που θηλάζουν είναι απόρροια μιας ιδιαίτερης ευαισθησίας που ίσως έχει το μωρό σε κάποια τροφή που κατανάλωσε η μητέρα. Ενώ, σε μικρότερο ποσοστό, οι κολικοί αποτελούν σύμπτωμα κάποιας άλλης ασθένειας του μωρού. Γεγονός πάντως που καθιστά την εξέταση και γνωμάτευση του παιδίατρου απαραίτητη.
Πώς θα ανακουφίσετε το μωρό σας!
  • Εκείνο που αποτελεί ευτύχημα με τους κολικούς είναι ότι μετά τον τρίτο μήνα έχουν πια σταματήσει εντελώς, δεν παύουν όμως όσο υφίστανται να ταλαιπωρούν το μωρό σας, και μαζί με αυτό και εσάς. Καλό είναι λοιπόν να έχετε υπόψη σας μερικές μεθόδους που έχουν δοκιμαστεί και μοιάζουν να έχουν κάποια, μικρά έστω, αποτελέσματα. Αρχικά πάρτε το μωράκι στην αγκαλιά σας και αρχίστε να περπατάτε μέσα στο σπίτι ή μπορείτε και να καθίσετε, αρκεί να το λικνίζετε με κάποιο σταθερό ρυθμό. Επικρατεί η αίσθηση πώς η απαλή κίνηση και η ζεστή αγκαλιά, αποτελούν πηγή ανακούφισης για τα μωρά.
  • Μια επιπλέον κίνηση που μπορείτε να δοκιμάσετε, είναι να ακουμπήσετε το μωρό μπρούμυτα, πάνω στο γόνατό σας και να του τρίβετε απαλά και σταθερά την πλάτη. Η πίεση που ασκείται από το πόδι σας πάνω στο στομάχι και το στήθος του μωρού, του προσφέρει ένα πρόσκαιρο καθησυχασμό.
  • Αν θηλάζετε θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι υπάρχει περίπτωση οι κολικοί του μωρού να οφείλονται σε κάποια τροφή που καταναλώνετε και μέσω του γάλακτος περνά στο μωρό. Αυτό βέβαια σημαίνει πως το μωρό έχει μεγάλη ευαισθησία σε κάποια ή κάποιες τροφές, γι' αυτό καλό είναι να θυμάστε τι περίπου τρώτε, ώστε να μπορέσετε να συσχετίσετε τυχόν εξάρσεις των κολικών, με τροφές που έχετε καταναλώσει. Αρχικά, πάντως, διακόψτε τα γαλακτοκομικά, την καφεΐνη και το λάχανο και οτιδήποτε άλλο πιστεύετε ότι θα μπορούσε να ενοχλεί το μωρό. Αν πράγματι οι κολικοί οφείλονταν σε δικές σας διατροφικές συνήθειες, μία ή δύο μέρες αφότου διακόψετε τις τροφές αυτές, θα υποχωρήσουν.
  • Αν ταΐζετε το μωρό με έτοιμο γάλα, ίσως θα πρέπει να δοκιμάσετε να το ταΐσετε με γάλα που δεν έχει ως βάση παραγωγής του το αγελαδινό γάλα. Δεν είναι ασυνήθιστο κάποια μωρά να έχουν δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου