Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Υγιές παιδικό χαμόγελο






Μια έγκαιρη εισαγωγή (σε μικρή ηλικία) στις συνήθειες της σωστής στοματικής υγιεινής, μαζί με τον τακτικό έλεγχο των δοντιών του παιδιού σας, θα το βοηθήσει να διατηρήσει ένα χαμόγελο γεμάτο υγεία, για όλη του τη ζωή.
Οι οδοντίατροι και οι γονείς μπορούν να συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν ότι ο τακτικός έλεγχος των δοντιών και η καθημερινή φροντίδα του στόματος καλύπτουν τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε παιδιού. Αν το παιδί αντιλαμβάνεται το έργο που συντελείται στο οδοντιατρείο, οι επισκέψεις στο οδοντιατρείο θα είναι θετικές εμπειρίες που θα ενθαρρύνουν το παιδί σας να ενστερνιστεί υγιείς συνήθειες για όλη του τη ζωή.
Πότε θα πρέπει το παιδί μου να επισκεφτεί για πρώτη φορά τον οδοντίατρο;
Όταν εμφανιστεί στο στόμα του το πρώτο δόντι ή το αργότερο στα πρώτα του γενέθλια. Η εμφάνιση του πρώτου δοντιού είναι ο καταλληλότερος χρόνος για να προγραμματιστεί ένα ραντεβού, για την αξιολόγηση της στοματικής κοιλότητας ενός υγιούς βρέφους. Τότε θα διαγνωστούν και θα προληφθούν ανωμαλίες που πιθανό να παρουσιαστούν στο μέλλον. Θα μπορέσουμε επίσης να απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας σχετικά με τη φροντίδα των δοντιών του παιδιού σας.



Τι να περιμένετε στην πρώτη επίσκεψη.

Αφού βεβαιωθούμε ότι τα παιδιά σας αισθάνονται άνετα, θα προχωρήσουμε στην εξέταση του στόματός τους. Η εξέταση περιλαμβάνει τον έλεγχο των δοντιών, των ούλων, της γλώσσας, των χειλιών και της κορυφής της στοματικής κοιλότητας. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, τον αριθμό των δοντιών που υπάρχουν στο στόμα του και την ικανότητά του για συνεργασία, πιθανό να δοθεί εντολή να βγουν μερικές ακτινογραφίες, αν υποψιαζόμαστε την παρουσία τερηδόνας. Οι ακτινογραφίες βοηθούν επίσης να διαπιστωθεί η φυσιολογική ανάπτυξη των μόνιμων δοντιών. Επίσης θα καθαρίσουμε τα δόντια του παιδιού και θα κάνουμε τοπική εφαρμογή φθορίου (φθορίωση).



Πώς πρέπει να προετοιμάσω το παιδί μου για την πρώτη επίσκεψη;

Η στάση σας μπορεί να δώσει το μήνυμα ότι οι επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι ευχάριστες περιπέτειες. Προσπαθήστε να προγραμματίσετε το ραντεβού σας για την ώρα της ημέρας που το παιδί σας είναι περισσότερο ξεκούραστο και πιο συνεργάσιμο. Για να προετοιμάσετε το παιδί σας διαβάστε του μια ιστορία για την επίσκεψη στον οδοντίατρο ή παίξτε τον οδοντίατρο και κοιτάξτε μαζί με το παιδί, με ένα φακό ο ένας το στόμα του άλλου.



Πώς μπορώ να διατηρήσω σε υγιή κατάσταση τα δόντια του παιδιού μου;

Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε μια καθημερινή ρουτίνα οδοντιατρικής φροντίδας για το παιδί σας, πριν ακόμα εμφανιστεί το πρώτο του δόντι. Μετά από κάθε γεύμα, καθαρίστε τα ούλα του παιδιού μ' ένα ζεστό υγρό ύφασμα ή μια μικρή γάζα για να απομακρύνετε τα υπολείμματα των τροφών και τα βακτηρίδια. Αμέσως μόλις εμφανιστούν τα πρώτα δόντια, βουρτσίστε τα με μια μικρή μαλακιά οδοντόβουρτσα που την έχετε βρέξει με ζεστό νερό.

Όταν τα δόντια αρχίσουν να ακουμπούν το ένα στο άλλο, τότε προσθέστε στην καθημερινή ρουτίνα τη χρήση του οδοντικού νήματος. Με την επίβλεψη ενός ενήλικα, τα περισσότερα παιδά είναι σε θέση να βουρτσίσουν τα δόντια τους σε ηλικία τεσσάρων ετών. Παρ' όλα αυτά, σας συστήνουμε να βοηθάτε το παιδί σας στο βούρτσισμα, τουλάχιστον μια φορά την ημέρα για να επιβεβαιώσετε ότι τα δόντια καθαρίζονται σωστά. Θα πρέπει να συνεχίσετε τη φροντίδα του στόματός τους σε όλη την παιδική ηλικία. Θυμηθείτε ότι με τις δικές σας προσωπικές υγιείς συνήθειες στοματικής υγιεινής μπορείτε να αποτελέσετε ένα σημαντικό πρότυπο για το παιδί σας.


Τι άλλο χρειάζεται να γνωρίζω για το βούρτσισμα;

Το παιδί σας, ας βουρτσίζει τα δόντια του χρησιμοποιώντας μια ποσότητα φθοριούχου οδοντόκρεμας, μεγέθους ρεβιθιού. Το φθόριο θα βοηθήσει τα δόντια να γίνουν ανθεκτικά στην τερηδόνα. Τα παιδιά καταστρέφουν εύκολα τις οδοντόβουρτσες, γι' αυτό να ελέγχετε την κατάσταση της οδοντόβουρτσας συχνά και να την αντικαθιστάτε όταν φθείρεται. Το παιδί ας κρατάει την οδοντόβουρτσα και ας βουρτσίζει απαλά μπρος - πίσω με μικρές κινήσεις. Βεβαιωθείτε ότι βουρτσίζετε τις εξωτερικές, τις εσωτερικές και τις μασητικές επιφάνειες του κάθε δοντιού. Διδάξτε στο παιδί σας, τελειώνοντας, να βουρτσίζει τη γλώσσα του, ώστε να φρεσκάρεται η αναπνοή του και να απομακρύνονται τα βακτηρίδια.



Γιατί είναι σημαντικά τα νεογιλά δόντια;

Τα νεογιλά δόντια είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη του παιδιού σας, για πολλούς λόγους. Διεγείρουν την αύξηση των οστών των γνάθων και διατηρούν το χώρο που είναι απαραίτητος για τα μόνιμα δόντια που θα ανατείλουν. Επίσης επιτρέπουν το παιδί σας να μασάει σκληρές τροφές και συμβάλλουν στην καλλιέργεια της ομιλίας. Επιπλέον παίζουν ρόλο στη δημιουργία θετικής στάσης του παιδιού όσον αφορά το παρουσιαστικό του και παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης.


Πώς μπορώ να προστατέψω τα νεογιλά δόντια του μωρού μου;

Η τερηδόνα του μπουκαλιού αποτελεί τη βασική αιτία της τερηδόνας και της οδοντικής απώλειας σε πολύ μικρά παιδιά. Αυτή η κατάσταση συνήθως παρουσιάζεται όταν ένα παιδί αφήνεται να πίνει γάλα ή φρουτοχυμό από το μπιμπερό, συστηματικά, αμέσως πριν από το μεσημεριανό ή το βραδινό ύπνο. Η τερηδόνα μπορεί να προληφθεί καθαρίζοντας πάντα το στόμα και τα δόντια του παιδιού σας, αφού πιει το γάλα από το μπιμπερό. Επίσης δίνοντάς του μόνο νερό σε μπιμπερό ή μια πιπίλα για χαλάρωση, πριν από το βραδινό ύπνο. Θα προστατέψετε την υγεία των νεογιλών δοντιών του παιδιού σας, αν προχωρήσετε στον απογαλακτισμό του (σταματώντας τη χρήση του μπιμπερό), όταν το παιδί γίνει ενός έτους.


Τι άλλο μπορώ να κάνω για να προστατέψω το χαμόγελο του παιδιού μου;

Μια ισορροπημένη δίαιτα αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα για την ανάπτυξη του παιδιού. Μια σταθερή ποικιλία υγιεινών τροφών συμβάλει στην προστασία των δοντιών, των οστών και των μαλακών ιστών του στόματος. Η δίαιτα του παιδιού σας πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα από τις πέντε σημαντικές κατηγορίες τροφών:
§  Φρούτα
§  Λαχανικά
§  Ψωμί, δημητριακά και σπόρους
§  Γάλα, τυρί, γιαούρτι
§  Κρέας, πουλερικά, ψάρια και τις εναλλακτικές γι' αυτά τροφές, όπως φασόλια, αυγά και ξηρούς καρπούς.
Αποθαρρύνετε τα παιδιά από τη λήψη σακχαρούχων και αμυλούχων τροφών ανάμεσα στα γεύματα. Στη θέση τους μπορείτε να προσφέρετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά σε μικρές μπουκιές.


Υπάρχουν άλλες μέθοδοι πρόληψης που πρέπει να έχει κανείς υπ' όψιν του, καθώς το παιδί μεγαλώνει;

Καθώς ανατέλλουν οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι του παιδιού σας, συνήθως γύρω στην ηλικία των 6 ετών, θα πρέπει να σκεφτείτε την τοποθέτηση προληπτικών εμφράξεων (sealants) που θα προστατεύσουν τα πίσω δόντια του παιδιού σας από την τερηδόνα. Σε μερικές περιπτώσεις, ίσως συστήσουμε την τοποθέτηση προληπτικών εμφράξεων οπών και σχισμών σε νεογιλά δόντια επίσης. Αν η τοπική παροχή νερού της περιοχής σας δεν περιέχει φθόριο, συνήθως συστήνουμε ένα φθοριούχο διάλυμα ή άλλες πηγές επιπλέον φθορίου.



Σε ποια ηλικία θα εμφανιστούν τα μόνιμα δόντια του παιδιού μου;

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζουμε το μέσο όρο της ηλικίας ανατολής των δοντιών. Μην ανησυχείτε αν η ανάπτυξη της οδοντοφυΐας του παιδιού σας διαφέρει λίγο σε σχέση με αυτό το χρονοδιάγραμμα, διότι εδώ αναφέρονται μόνο οι μέσοι όροι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου