Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Νέοι γονείς: Πώς θα διατηρήσετε την αρμονία στη σχέση σας...


Νέοι γονείς: Πώς θα διατηρήσετε την αρμονία στη σχέση σας...

Ακόμη και πριν τον ερχομό του μωρού οι διαφωνίες αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό σε κάθε σχέση. Οι προκλήσεις, όμως, που θα αντιμετωπίσετε από τη στιγμή που θα γεννηθεί το μωρό είναι συχνά πολύ απαιτητικές και ενδέχεται να δοκιμάσουν σε μεγάλο βαθμό τις αντοχές σας. Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για ένα αρχικό διάστημα έντασης έως ότου κατορθώσετε να προγραμματίσετε σωστά την καθημερινότητά σας και να βρείτε τρόπους να επιλύετε αποτελεσματικά τα προβλήματα που προκύπτουν. Κάποια από τα ζητήματα που θα σας απασχολήσουν, από τη στιγμή που θα έρθει το μωρό στο σπίτι, είναι τα ακόλουθα:
Κούραση και έλλειψη χρόνου. Η φροντίδα ενός νεογέννητου μωρού είναι ειλικρινά πολύ απαιτητική, γεγονός που θα οδηγήσει πολλές φορές και τους δυο σας να πιστέψετε ότι κάνετε πολύ περισσότερα από τον άλλο. Παρά τις συνεχείς προσπάθειες και των δύο οι υποχρεώσεις και οι δουλειές θα φαίνεται σα να μην τελειώνουν ποτέ, κάτι που θα ενισχύει την απογοήτευση που θα νιώθετε για το σύντροφό σας. Προτού, όμως, αφήσετε την απογοήτευση να σας οδηγήσει στην πικρία και την αντιπάθεια, σκεφτείτε ότι όλα αυτά οφείλονται στην κούραση και στο ότι δεν έχετε πια χρόνο για τον εαυτό σας. Ο καλύτερος τρόπος για να ξεφύγετε από ένα φαύλο κύκλο αλληλοκατηγοριών και αρνητικών σκέψεων είναι να συζητήσετε ανοιχτά για ό,τι σας προβληματίζει. Μην ξεκινήσετε τη συζήτηση έτοιμοι να αποδείξετε ότι προσφέρετε περισσότερα, συζητείστε με διάθεση να αναγνωρίσετε τις καλές προθέσεις καθώς και την προσπάθεια ο ένας του άλλου. Προσπαθήστε να καθορίσετε ένα πρόγραμμα και έναν καταμερισμό εργασιών ώστε να είστε πλέον βέβαιοι ότι και οι δύο προσφέρετε εξίσου στην κοινή σας αποστολή, που δεν είναι άλλη από τη φροντίδα του μωρού σας. Διευκρινίστε, με ειλικρίνεια, πόσα είναι σε θέση να κάνει ο καθένας και μη διστάσετε να αποδεχτείτε ότι κάποια πράγματα είναι πάνω από τις δυνάμεις σας. Τα σίγουρα σημεία σε μια τέτοια συζήτηση είναι αφενός ότι και οι δύο θα πρέπει να κάνετε κάποιες θυσίες εις βάρος του προσωπικού σας χρόνου και αφετέρου ότι θα χρειαστείτε σε κάποια πράγματα τη βοήθεια κι άλλων ατόμων. Αν υπάρχουν γονείς πρόθυμοι να σας βοηθήσουν, τώρα είναι η κατάλληλη ώρα να ζητήσετε τη συνδρομή τους. Αν πάλι δεν υπάρχει τρόπος να βρείτε βοήθεια από τους γονείς σας, ούτε έχετε χρήματα για να απασχολήσετε κάποιο ξένο άτομο, τότε θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι έχετε μόνο ο ένας τον άλλο και ότι είναι πια καιρός είτε να φτιάξετε ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα που θα βάλει σε τάξη την καθημερινότητά σας είτε απλά να ξεχάσετε τις προσωπικές σας ανάγκες για ένα - δυο μήνες, μέχρι να βρείτε τους προσωπικούς σας ρυθμούς και να γίνετε ποιο γρήγοροι και πιο αποτελεσματικοί στην διεκπεραίωση των καθημερινών σας υποχρεώσεων. Εννοείται, βέβαια, ότι δεν είναι εύκολο να τα βγάλετε πέρα χωρίς καμία βοήθεια αλλά μην ξεχνάτε ότι μέρα με τη μέρα θα μαθαίνετε όλο και καλύτερα το πρόγραμμα και τις ανάγκες του μωρού και σταδιακά θα μπορείτε να ανταποκρίνεστε σ' αυτές με λιγότερο άγχος και με μεγαλύτερη σιγουριά.
Σεξ.  Η εμπειρία του τοκετού, η έλλειψη ύπνου, η κούραση και η ανησυχία για το μωρό, είναι πολλές φορές αρκετά για να καταρρακώσουν τη διάθεση της νέας μητέρας για σεξ. Από την άλλη, όλο αυτό το ενδιαφέρον της μητέρας για το μωρό, η έλλειψη επιθυμίας για ερωτικές επαφές και η συναισθηματική ένταση που είναι συχνά εμφανής στη νέα μητέρα, κάνουν τον πατέρα να αισθάνεται ανεπιθύμητος και παραγκωνισμένος. Και παρόλο που θα μπορούσε κάποιος απλά να συστήσει στο νέο πατέρα να κάνει υπομονή για ένα μικρό διάστημα, αυτό δε λύνει το πρόβλημα. Η μόνη λύση, που θα μπορέσει να δώσει στον πατέρα τη διαβεβαίωση ότι παραμένει σημαντικός για τη μητέρα και ότι ακόμη τον αγαπά όπως και πριν, είναι μια ειλικρινής συζήτηση ανάμεσα στους δύο. Όσο και αν ο πατέρας αισθάνεται άβολα να εκφράσει αυτές του τις ανησυχίες, είναι προτιμότερο αυτού του είδους τα προβλήματα να εκφράζονται παρά να υποβόσκουν δημιουργώντας μια επιπλέον ένταση στη ζευγάρι. Το πιθανότερο, βέβαια, είναι ότι η νέα μητέρα θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα μέχρι να αισθανθεί και πάλι την ανάγκη να έχει ερωτικές επαφές, αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα πρέπει να στερηθείτε όλες τις στιγμές οικειότητας μεταξύ σας. Όσο κι αν δεν είναι το ίδιο, λίγα χάδια και μερικές αγκαλιές μπορούν να κάνουν θαύματα στο να προσφέρουν και στους δυο σας μια αίσθηση αγάπης και ηρεμίας.
Χρήματα. Το θέμα των χρημάτων μπορεί να αποτελέσει αιτία για αρκετές στενοχώριες ειδικά αν βρισκόσασταν σε δύσκολη κατάσταση ακόμη και πριν τον ερχομό του μωρού. Η αλήθεια είναι ότι τα έξοδα, τόσο του τοκετού όσο και της καθημερινής φροντίδας του μωρού, είναι αρκετά και θα πρέπει να έχετε φροντίσει από νωρίς να έχετε κάποια χρήματα στην άκρη για να αντεπεξέλθετε στις ανάγκες αυτές. Εάν η γέννηση του μωρού σημαίνει ότι η μητέρα θα πρέπει να σταματήσει να εργάζεται, οπότε θα πρέπει οι ανάγκες σας να καλύπτονται μόνο με το μισθό του συζύγου, τότε θα πρέπει να μπείτε σε μια διαδικασία προγραμματισμού και ελέγχου των εξόδων ώστε να μπορείτε να καλύπτετε με συνέπεια τις υποχρεώσεις σας. Όπως και στο ζήτημα του χρόνου έτσι και στο θέμα των χρημάτων η απόκτηση ενός παιδιού σημαίνει θυσίες εις βάρος των προσωπικών σας αναγκών. Όσο και αν σας είναι δύσκολο να το δεχτείτε, εάν τα έσοδά σας είναι περιορισμένα, θα πρέπει να βρείτε τρόπο να μειώσετε τα προσωπικά σας έξοδα. Σε περίπτωση, βέβαια, που κάποια έξοδα θα σημάνουν μια καλυτέρευση στη μεταξύ σας σχέση, όπως το να πάρετε κάποιο άτομο να βοηθά στις δουλειές του σπιτιού, τότε είναι προτιμότερο να κάνετε τις περικοπές κάπου αλλού. Κάθε φορά που πιστεύετε ότι υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε ώστε η σχέση σας να βελτιώνετε, τότε δε θα πρέπει να σκέφτεστε τα έξοδα. Είναι πολύ σημαντικότερο να διαφυλάσσετε τη γαλήνη και την ηρεμία μεταξύ σας παρά να γλιτώνετε κάποια έξοδα.
Πεθερικά. Ένα συχνό πρόβλημα για τα νέα ζευγάρια είναι οι γονείς τους και η επιθυμία τους να συμμετέχουν ενεργά στο μεγάλωμα του μωρού. Ακόμη και αν πριν από τη γέννηση του παιδιού οι γονείς σας δεν έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μόλις εμφανιστεί στο προσκήνιο το εγγόνι τους τότε σίγουρα θα θέλουν να είναι παρόντες για να εκφράσουν την «πολύτιμη» άποψή τους. Ο καλύτερος τρόπος για να προλάβετε την εμφάνιση διαφωνιών και προβλημάτων είναι να έχετε προετοιμάσει από νωρίς το έδαφος και να έχετε ξεκαθαρίσει τα όρια της παρέμβασης που είστε έτοιμοι να δεχτείτε. Ακόμη και αν μια τέτοια συζήτηση είναι δύσκολο να γίνει, είναι προτιμότερο να έχετε ξεκαθαρίσει τα πράγματα ώστε να μην έρχεστε μετά σε δύσκολη θέση, προσπαθώντας να απομακρύνετε γονείς και πεθερικά ή προσπαθώντας να περιορίσετε τις ελευθερίες που έχουν πάρει από μόνοι τους. Το βέβαιο είναι πάντως ότι, ακόμη και αν οι γονείς σας έχουν ήδη βρει την ευκαιρία να είναι συνέχεια στο σπίτι σας, μπορείτε ακόμη και τώρα να τους θέσετε κάποια όρια, αρκεί μαζί με το σύζυγό σας να έχετε συμφωνήσει στο τι θα πείτε και να παρουσιάσετε έτσι ένα κοινό μέτωπο. Έστω και αν υπάρξει μια αρχική δυσαρέσκεια, στη συνέχεια οι γονείς θα κατανοήσουν την ανάγκη σας να προφυλάξετε τον προσωπικό σας χώρο και θα περιορίσουν την παρουσία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου