Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2012

Παιδί και άθληση ανάλογα με την ηλικία
Τα παιδιά μπορούν να ασκούνται από την ηλικία των ό μηνών. ‘Άλλωστε η κίνηση είναι ζωή για τα παιδιά κάθε ηλικίας. Προτρέπετε τα παιδιά σας να κινούνται με κάθε τρόπο. Η κίνηση και στη συνέχεια η άθληση βοηθά το παιδί να αναπτύξει σωστά σωματικά, ψυχικά και πνευματικά χαρακτηριστικά ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένας φυσιολογικός και υγιής ενήλικας.


6 μηνών - 3 ετών

Μπορείτε να παίζετε με το βρέφος με διάφορα παιχνίδια που έχουν έντονα χρώματα και είναι κατασκευασμένα από μαλακά υλικά (λάστιχο, καουτσούκ, πανί). Προσοχή χρειάζεται γιο να μην κόψει το παιδί κανένα κομματάκι και το καταπιεί ή το εισπνεύσει. Γι’ αυτό καλό θα είναι το παιχνίδι να μην έχει εξογκώματα ή τμήματα που να τα βάζει στο στόμα του.

Όταν αρχίσει να περπατάει μπορεί να κάνει τις ασκήσεις του παίζοντας, π.χ. τρέχοντας να φέρει την μπάλα ή σηκώνοντας ένα ανάλογο βάρος για την ηλικία του. Τα μπαλόνια είναι καλά παιχνίδια για την ηλικία αυτή, ελαφρά και ακίνδυνα. Χρειάζεται, όμως προσοχή γιατί μπορεί το παιδί να το βάλει στο στόμα του και να το σπάσει. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις που το παιδί έπαθε πνιγμό από εισπνοή κομματιού από μπαλόνι.

Το σκαρφάλωμα (αναρριχήσεις) σε διάφορα μικροέπιπλα ή στο κρεβάτι με εμπόδια ή χωρίς είναι μια καλή άσκηση. Σκαρφαλώματα μπορεί να κάνει και στην παιδική χαρά. Πάντοτε, όμως, χρειάζεται προσοχή και παρακολούθηση. Μην αφήνετε το παιδί σας ποτέ μόνο του γιατί κινδυνεύει να πέσει και να χτυπήσει. Η βρεφική κολύμβηση βοηθά το παιδί να μην φοβάται το νερό. Προσφέρει άσκηση και ψυχαγωγία.
3 - 4 ετών

Τα αθλήματα και τα παιχνίδια θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικά γιατί το παιδί αρχίζει να χρησιμοποιεί και το μυαλό του. Όπως π.χ. την τυφλόμυγα ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλέον μουσική ρυθμική και να χορεύετε μαζί με το παιδί (αεροβικός χορός). Μπορείτε επίσης να τραγουδάτε ενώ συγχρόνως χορεύετε με το πιτσιρίκι σας χτυπώντας τα χεράκια ή τα ποδαράκια, ανάλογα με το τραγούδι. Μπορεί το παιδάκι ν’ αρχίσει μαθήματα κολύμβησης στο κολυμβητήριο. Ο συνδυασμός κολύμβησης και παιχνιδιού είναι η ιδανική άσκηση το καλοκαίρι. Επίσης, το τρέξιμο στην αμμουδιά, το παίξιμο της μπάλας και άλλες ασκήσεις που μπορείτε να επινοήσετε στην αμμουδιά.

4 - 6 ετών

Αρχίζει το παιδί να εντάσσεται σε ομαδικά παιχνίδια-αθλήματα, όπως ρυθμική γυμναστική, χορός, κολύμπι σε πισίνα. Μπορείτε να το γράψετε συγχρόνως με το σχολείο σε ένα γυμναστήριο για παιδιά. Ο προπονητής θα πρέπει να είναι γνώστης της παιδικής ψυχολογίας και του αθλήματος που θ’ αρχίσει το παιδί, π.χ. μπάσκετ, κολύμπι, πολεμικές τέχνες, κ.α.


7 - 10 ετών

Τα παιδί πλέον ξέρει τι θέλει. Μπορεί να διαβάζει ή να παρακολουθεί τηλεόραση. Αλλά θέλει και τα παιχνίδι. Προσοχή! Για την ηλικία αυτή το καλύτερο παιχνίδι είναι η άσκηση. Το σώμα του παιδιού που μεγαλώνει χρειάζεται άσκηση για να δυναμώσουν τα οστά και σι μύες. Είναι λάθος στην ηλικία αυτή να κάθεται το παιδί και να παίζει με το κομπιούτερ. Οι ασκήσεις που συνιστώνται στην ηλικία αυτή είναι το βάδισμα, το τρέξιμο, το ποδήλατο, το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, οι πολεμικές τέχνες αλλά και ο χορός. Θα πρέπει να δώσουμε στο παιδί να καταλάβει ότι πρέπει να αθλείται και όχι να συναγωνίζεται τα άλλα παιδιά ιδιαίτερα στα αθλήματα σύγκρουσης.


10 - 15 ετών

Ήδη το παιδί έχει μπει στην εφηβική ηλικία και ξέρει πλέον τι άθλημα να διαλέξει. Ο έφηβος πρέπει να εντάξει στο καθημερινό του πρόγραμμα και την άσκηση. Ο υγιεινός τρόπος ζωής, δηλαδή η σωστή διατροφή και η συστηματική άσκηση, θα βοηθά τον έφηβο στα μαθήματά του αλλά και θα τον ενδυναμώσουν ψυχικά και σωματικά έτσι ώστε να αποφύγει τις κακές συνήθειες της ηλικίας του που είναι το κάπνισμα, τα ναρκωτικά, τα ξενύχτια, το ποτό και άλλα. Τέλος πρέπει να καταλάβουν οι γονείς και να το μεταδώσουν στα παιδιά τους ότι η άθληση είναι διασκέδαση. Η πειθαρχία, η υγιεινή ζωή και η μίμηση είναι οι καλύτεροι σύμβουλοι του παιδιού για τη σωστή συναισθηματική και σωματική του ανάπτυξη. Το παιδί που έχει ταλέντο στον αθλητισμό γρήγορα θα ξεχωρίσει ότι και να γίνει. Αναπτύξτε στα παιδιά σας την αγάπη για τη φύση και τη σωματική καταπόνηση. Πηγαίνετε τακτικά εκδρομές στη φύση και προσπαθήστε να τους δίνετε δουλειές για να κινούνται. Το πολύ καθισιό κάνει τα παιδιά παχύσαρκα και μαλθακά, με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουν συχνά.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου