Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

tips για τους γονείς


TIPS ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

  1. Επιβάλλεται να ενθαρρύνετε το παιδί σας να έχει κάποιο χόμπι, με το οποίο θα διασκεδάζει και δεν θα είναι υπερβολικά ανταγωνιστικό.
  2. Οι εικαστικές τέχνες προσφέρουν σε παιδί την ευκαιρία να δημιουργήσει και ταυτόχρονα να γίνει ανεξάρτητο, οπότε είναι μία καλή επιλογή για τη δημιουργική απασχόληση του παιδιού.
  3. Μην ξεχνάτε ότι το παιδί δεν γεννιέται γνωρίζοντας το επιτρεπτό και το ανεπίτρεπτο, το σωστό και το λάθος. Γεννιέται όμως έχοντας την ικανότητα να μάθει πώς να επικοινωνεί με τους άλλους και πώς να συμπεριφέρεται στις εκάστοτε συνθήκες.
  4. Δεν είναι σωστό να γίνεστε ακραίοι με το παιδί, ακόμα κι αν αυτό αφορά την ασφάλειά του. Οι ακραίες συμπεριφορές είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε αρνητικά ή εχθρικά αποτελέσματα από το ίδιο το παιδί.
  5. Ο κάθε γονιός είναι υπεύθυνος για τη «διόρθωση» και καθοδήγηση του παιδιού του. Αλλά το πώς ακριβώς θα καθοδηγήσεις το παιδί είναι που κάνει τη διαφορά, σχετικά με το πώς το παιδί θα το δεχτεί.
  6. Είναι αναγκαίο να επιβραβεύετε το παιδί σας με θετικές ενισχύσεις. Γλυκά, δώρα και άλλου είδους καλοπιάσματα δεν θα βοηθήσουν στην διαπαιδαγώγηση. Όσο σημαντικές είναι οι θετικές ενισχύσεις στις σωστές συμπεριφορές, άλλο τόσο σημαντική είναι η αδιαφορία στις ανεπίτρεπτες συμπεριφορές. Δεν χρειάζεται να τιμωρείται το παιδί σας με το παραμικρό. Σκεφτείτε ότι ίσως φέρεται άσχημα για να τραβήξει την προσοχή σας.
  7. Να έχετε ρεαλιστικούς στόχους και προσδοκίες από το παιδί. Κανένα παιδί δεν είναι ίδιο με το άλλο. Μη τα κρίνετε και μη τα συγκρίνετε μεταξύ τους.
  8. Ποτέ μη λέτε στο παιδί ότι είναι «κακό». Γενικά μη βάζετε ταμπέλες, γιατί αυτό μειώνει την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση του παιδιού. Βοηθήστε το παιδί να αναγνωρίσει ότι αυτό που κάνει δεν είναι σωστό/δεν επιτρέπεται/δεν σας αρέσει…
  9. Το ξύλο είναι ανεπίτρεπτο, μα και οι λέξεις μπορούν να πληγώσουν επίσης. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις άγριες φωνές όταν είστε οργισμένοι. Καλό θα ήταν να κάνετε ένα διάλειμμα ώστε να χειριστείτε καλύτερα την κατάσταση. Μη προσβάλετε ή ταπεινώνετε το παιδί. Αν έχει παραβεί τους κανόνες απλά εξηγήστε το λάθος του και ακολουθήστε τις συνέπειες. Μην εξοργίζεστε κρατήστε την ισορροπία. Να θυμάστε ότι θυμώνουμε με τη συμπεριφορά του παιδιού και όχι με το ίδιο το παιδί.
  10. Αν νομίζετε ότι η συμπεριφορά του παιδιού τείνει να φύγει από τον έλεγχο, αντιμετωπίστε το από την αρχή: προσελκύστε την προσοχή του σε θετικές/αποδεκτές δραστηριότητες ή παιχνίδια.
  11. Δημιουργήστε απλούς κανόνες για το παιδί. Αρχίστε με λίγα πράγματα που πρέπει να κάνει ή να μην κάνει. Είναι σημαντικό οι κανόνες να είναι ξεκάθαροι και κατανοητοί. Συζητήστε τους κανόνες με το παιδί. Ορίστε τις συνέπειες της παραβίασης των κανόνων.
  12. Καθιερώστε μία καθημερινή ρουτίνα. Μια ξεκάθαρη και συνεπής ρουτίνα βοηθάει το παιδί να νιώσει ασφάλεια και σιγουριά. Οι σαφείς κανόνες βοηθούν το παιδί να μάθει τι είναι σωστό και τι λάθος/επιτρεπτό και ανεπίτρεπτο. Να είστε συνεπής!
  13. Αν πείτε «όχι» πρέπει να είναι ΟΧΙ. Σιγουρευτείτε ότι συμφωνείτε και οι δύο γονείς ώστε να μην υπάρξουν συγκρούσεις, αμφιβολίες και αμφισβητήσεις. Αν δυσκολεύεστε, μπορείτε να συζητήσετε ως αντρόγυνο ώστε να πάρετε μία απόφαση κοινή και έπειτα μπορείτε να απαντήσετε στο παιδί. Μην αλλάζετε τη γνώμη σας, μην κάνετε διακρίσεις μεταξύ των αδερφών. Μείνετε σταθεροί και σίγουροι όταν το παιδί προσπαθεί να σας προκαλέσει.
  14. Οριοθετείστε τα snacks, τη ποσότητα και την ώρα. Χρησιμοποιείστε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής.
  15. Να ελέγχετε πάντα τη θερμοκρασία του φαγητού και του «ποτού» του παιδιού. Δεν πρέπει να καίει.
  16. Να ελέγχετε πάντα τη μουσική των παιδιών. Φροντίστε να είναι κατάλληλη για την ηλικία τους. Επίσης πρέπει να ελέγχετε τα προγράμματα της τηλεόρασης ακόμη και τα video games.
  17. Χρησιμοποιείστε μαλακή οδοντόβουρτσα για το παιδί. Το πλύσιμο των δοντιών ξεκινάει στην ηλικία των τριών ετών. Πλένετε τα δόντια δύο φορές την ημέρα η μία πριν από το βραδινό ύπνο.
  18. Προσοχή με την περπατούρα, μην αφήνετε το παιδί ασυνόδευτο.
  19. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού φροντίστε το παιδί να πίνει πολλά υγρά. Προστατέψτε το παιδί από τον ήλιο. Φοράτε του πάντα καπέλο και αντηλιακή κρέμα.
  20. Όταν το παιδί είναι κοντά στο νερό να το επιβλέπετε πάντα. Καλό θα ήταν να καλύψετε ή φράξετε την πισίνα. Να έχετε πάντα κοντά σας ένα τηλέφωνο και τα νούμερα έκτακτης ανάγκης.
  21. σε κάθε τηλέφωνο πρέπει να υπάρχουν τα νούμερα έκτακτης ανάγκης, ακόμη και στο αυτοκίνητο.
  22. Ποτέ μην αφήνετε το παιδί μόνο μέσα στο αυτοκίνητο και ασυνόδευτο.
  23. Τοποθετήστε στο σπίτι χοντρά μαλακά χαλιά, ώστε να αποφύγετε χτυπήματα από απρόσμενες πτώσεις.
  24. Μπαλκόνια, βεράντες, σκάλες πρέπει να έχουν προστατευτικά κιγκλιδώματα. Τοποθετείστε πόρτες ασφαλείας στην κορυφή και τη βάση της σκάλας.
  25. Να κλειδώνετε πάντα τις πόρτες και τα παράθυρα. Καλό θα ήταν να τοποθετήσετε σε κάθε πόρτα και παράθυρο προστατευτικούς οδηγούς.
  26. Σιγουρευτείτε ότι τα μεγάλα έπιπλα, όπως βιβλιοθήκες, είναι καλά στερεωμένες στον τοίχο και δεν κινδυνεύουν με πτώση.
  27. Κρατήστε τις ηλεκτρικές συσκευές μακριά από το παιδί και από το νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου