Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Πότε αποκτούν συνείδηση του φύλου τους τα παιδιά;


Πότε αποκτούν συνείδηση του φύλου τους τα παιδιά;

Μια από τις επιθυμίες των γονιών είναι να δουν τα μικρά τους να υιοθετούν από νωρίς τη συμπεριφορά που ταιριάζει στο φύλο τους και για το λόγο αυτό συνηθίζουν να τα περιβάλλουν με τα κατάλληλα παιχνίδια και ρούχα. Η πορεία όμως που ακολουθούν τα μικρά παιδιά προς τη συνειδητοποίηση του φύλου τους είναι αρκετά χρονοβόρα και δεν επηρεάζεται από τα ρουχαλάκια και τα παιχνίδια. Ένα αγοράκι κι ένα κοριτσάκι ενός έτους αφενός δεν έχουν καμία συναίσθηση ότι διαφέρουν μεταξύ τους κι αφετέρου διασκεδάζουν και παράλληλα εξελίσσονται χάρη στις ίδιες δραστηριότητες. Είτε φορούν γαλάζια είτε ροζ ρουχαλάκια είτε παίζουν με αυτοκινητάκια είτε με κούκλες για εκείνα είναι το ίδιο, αρκεί να βρίσκονται σ' ένα περιβάλλον αγάπης και σεβασμού.
Η συνειδητοποίηση του φύλου είναι μια διαδικασία σαφώς πιο περίπλοκη και δεν εκπληρώνεται μέσα από χρώματα και παιχνίδια αλλά μέσα από την ταύτιση και τη μίμηση ενός κατάλληλου προτύπου. Τα μικρά παιδιά σταδιακά αρχίζουν να αναγνωρίζουν το φύλο τους μέσα από την αναγνώριση των ομοιοτήτων τους με άτομα του ίδιου φύλου τα οποία θαυμάζουν και στην πορεία αποδέχονται ως πρότυπα. Το στοιχείο δηλαδή που παίζει το σημαντικότερο ρόλο στην υιοθέτηση τρόπων και συμπεριφορών ανάλογων με το φύλο του παιδιού είναι η ύπαρξη ενός κατάλληλου ανδρικού ή γυναικείου προτύπου. Παράλληλα, μεγάλη σημασία έχει η ικανότητα που έχουν τα παιδιά να αντιλαμβάνονται πότε οι συμπεριφορές που επιδεικνύουν γίνονται θετικά αποδεκτές από το περιβάλλον τους και πότε προκαλούν αρνητικές αντιδράσεις. Τα μικρά παιδιά διακατέχονται από μια έντονη επιθυμία αποδοχής γι' αυτό και φροντίζουν να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους ανάλογα με τις αντιδράσεις των μελών της οικογένειάς τους.
Συνειδητοποιούν το φύλο τους μεταξύ τριών και τεσσάρων ετών...
Συνήθως στην ηλικία των τριών με τεσσάρων ετών το μικρό παιδί μέσα από τη μίμηση ατόμων του ίδιου φύλου και χάρη στη συνεχή αναπροσαρμογή της συμπεριφοράς του ανάλογα με τις αντιδράσεις που ανιχνεύει γύρω του, αποκτά μια εξαιρετικά έντονη συνείδηση του φύλου του. Τα κοριτσάκια αυτής της ηλικίας θέλουν να εκφράζουν με κάθε τρόπο τη θηλυκότητά τους, ενώ τα αγοράκια υιοθετούν μια παιδικά «αρρενωπή» συμπεριφορά με αποφασιστικές κινήσεις και θορυβώδη παιχνίδια. Στην ηλικία αυτή όχι μόνο γνωρίζουν το φύλο τους αλλά και κάνουν κάθε τι για να δηλώσουν στους γύρω τους ότι δεν είναι διατεθειμένα να κάνουν υποχωρήσεις ως προς αυτό. Ενώ, δηλαδή, ένα αγοράκι μπορεί παλαιότερα να έπαιζε με τις κούκλες της αδερφής του, τώρα επιλέγει σταθερά τα παιχνίδια που αρμόζουν στο φύλο του. Από την άλλη, τα κοριτσάκια επιδιώκουν να ντύνονται όσο πιο θηλυκά γίνεται και προσπαθούν να μοιάσουν στις γυναίκες που βλέπουν στον περιβάλλον τους ή στην τηλεόραση.
Όταν το αγοράκι φοράει τα ρούχα της μαμάς...
Η αλήθεια είναι, όμως, ότι μέχρι το μικρό παιδί να φτάσει στην ηλικία που θα συνειδητοποιήσει το φύλο του, ενδέχεται να υπάρξουν πολλοί πειραματισμοί και διαφορετικά πρότυπα μίμησης, γεγονός που προκαλεί συχνά αναστάτωση στους γονείς. Σίγουρα ένα μικρό αγόρι που επιχειρεί να περπατήσει φορώντας τα παπούτσια της μητέρας του ή να βάλει στα χείλη του κραγιόν, όπως ακριβώς κάνει και η μαμά του, δεν είναι αυτό που περιμένουν οι γονείς, αλλά δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια απόπειρα μίμησης ενός αγαπημένου προσώπου. Παρά την ανησυχία που μπορεί να προκαλεί στους γονείς η επιλογή «λάθος» προτύπου ανά διαστήματα, δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σας ωθεί σε έντονες αντιδράσεις, μιας και το μικρό παιδί δεν έχει ακόμη συναίσθηση του φύλου του και απλώς παίζει υιοθετώντας συμπεριφορές και τρόπους που βλέπει γύρω του.
Όταν τα μικρά παιδιά μιμούνται ερωτικές κινήσεις...
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να κατανοήσουν οι γονείς ότι για τα παιδιά μικρής ηλικίας οι έννοιες φύλο και σεξουαλικότητα δεν έχουν καμία απολύτως σημασία και πως η πορεία προς τη συνειδητοποίηση του φύλου είναι κυρίως η πορεία προσαρμογής του παιδιού στις συμπεριφορές που αναμένονται από εκείνο και πολύ λιγότερο η πραγμάτωση μια συνειδητής επιλογής. Για το λόγο αυτό όταν αντικρίζετε συμπεριφορές μίμησης που σας ενοχλούν, όπως για παράδειγμα κινήσεις ερωτικές ή μιμήσεις ερωτοτροπίας, θα πρέπει πάντοτε να θυμάστε ότι όλα αυτά για το παιδί δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα απλό παιχνίδι μίμησης. Κινήσεις που ένας ενήλικας εκλαμβάνει ως ερωτικές και ενοχλείται, για το παιδί είναι απλά μίμηση κινήσεων που είδε στην τηλεόραση ή κάπου στο περιβάλλον του. Ακόμη κι όταν το μικρό παιδί αρχίσει να φέρεται ανάλογα με το φύλο του, η πραγματική συνειδητοποίηση της σεξουαλικότητάς του απέχει πολύ, γι' αυτό δε θα πρέπει οι ενήλικες να αποδίδουν στα μικρά παιδιά «ερωτικές διαθέσεις» και να τα επιπλήττουν, από τη στιγμή που για τα μικρά παιδιά τέτοιου είδους διαθέσεις δεν υφίστανται καν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου