Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Έχει το μωρό σας χιούμορ;


Έχει το μωρό σας χιούμορ;

Μια από τις πιο υπέροχες ανακαλύψεις σχετικά με το μωρό σας είναι ότι έχει ανεπτυγμένη αίσθηση του χιούμορ η οποία αναπτύσσεται μαζί με αυτό!

Της Φλώρας Κασσαβέτη με τη συνεργασία της Ελισάβετ Κυριακοπούλου-Μπαμπινιώτη, M.S. CCC-SLP, παθολόγου Λόγου και Ομιλίας.
Η πρώτη φορά που το μωρό σας θα σας χαμογελάσει συνειδητά είναι μια στιγμή που θα θυμάστε για πάντα! Συνήθως αυτό γίνεται γύρω στις έξι εβδομάδες από τη γέννησή του. Το μωρό σας γρήγορα μαθαίνει ότι κερδίζει την προσοχή και το ενδιαφέρον των άλλων απλά και μόνο χαμογελώντας, παρόλο που στην αρχή δεν είναι και τόσο ευδιάκριτο γιατί και σε ποιον χαμογελά. Από το δεύτερο μήνα και μετά, τα περισσότερα μωρά ανταποκρίνονται με περισσότερη θέρμη στα άτομα που τα φροντίζουν απ’ ό,τι στα παιχνίδια, σε άλλα μωρά ή σε φωτογραφίες των προσώπων αυτών.
Γύρω στους τρεις μήνες, το χαμόγελο είναι πλέον μια πρόσκληση στους άλλους για παιχνίδι. Το μωρό πλέον αναγνωρίζει τα σημαντικά πρόσωπα στη ζωή του και χαμογελά συνειδητά σε όσους γνωρίζει. Το γέλιο είναι για το μωρό μια πρωταρχική μορφή επικοινωνίας σημαντική για την ψυχοσωματική εξέλιξη, γι’ αυτό και η ανταπόκρισή σας σε αυτό είναι απαραίτητη.

0-6 μηνών
Μεταξύ τριών και έξι μηνών, το μωρό παράγει ήχους ως μέσο έκφρασης και φαίνεται να κερδίζει όλο και περισσότερο έλεγχο των λαρυγγικών και των στοματικών μηχανισμών άρθρωσης. Παράγει φωνούλες και «απαντά» σε αυτόν που του μιλάει. Εκφράζει με φωνούλες που μοιάζουν με γέλιο την ευχαρίστηση.
Η γραμμή που διαχωρίζει το κλάμα από το γέλιο του μωρού είναι πολύ λεπτή, καθώς κάποιες φορές αυτό που κάνει το μωρό να γελά μπορεί να το φοβίζει και γι’ αυτό να βάζει τα κλάματα. Συνήθως η λογική του λέει ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι κακό κι ότι αφού το προκαλεί η μαμά ή ο μπαμπάς είναι κάτι ασφαλές. Έτσι το μωρό μαθαίνει να έχει εμπιστοσύνη στους γονείς του.
Έρευνα πάντως στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα στις Ηνωμένες Πολιτείες βρήκε ότι, καθώς το μωρό μεγαλώνει, κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους γελά με διαφορετικά πράγματα. Τα μικρότερα μωρά γελούν αμέσως με τα επιφωνήματα και τα γαργαλητά των ενηλίκων που τους δίνουν σημασία. Στους πέντε μήνες γελούν με αστείους ή πιο βαθείς ήχους όπως το «μπουμ». Τα πρώτα γελάκια είναι ο πρωταρχικός τρόπος για να παίξει το μωρό με τον αγαπημένο του ενήλικο, όπως, για παράδειγμα, όταν χοροπηδάτε το μωρό πάνω στο πόδι σας.

Πώς να το κάνετε να γελάσει:
·         Όταν σας χαμογελάει, ανταποκριθείτε ευχάριστα και χαμογελάστε του κι εσείς. Δείξτε του ενδιαφέρον όταν σας γελάει για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Ανταποκριθείτε στα γελάκια του με κινήσεις των χεριών σας.
·         Κάντε επιφωνήματα δυναμώνοντας σταδιακά τη φωνή σας και μετά σταματήστε απότομα για να του δώσετε την ευκαιρία να συνεχίσει αυτό.
·         Κάντε αστείες γκριμάτσες ή παράγετε αστείους ήχους.
·         Παίξτε με το μωρό κινητικά παιχνίδια όπως να το χορεύετε στην αγκαλιά σας ή γαργαλήστε το απαλά στο λαιμουδάκι.
·         Ό,τι κάνετε να το κάνετε με το μαλακό, γιατί το μωρό μπορεί εύκολα να βάλει τα κλάματα.

6 - 12 μηνών
Στους 6 μήνες, το μωρό ανταποκρίνεται σε αστεία στα οποία συμμετέχουν πρόσωπα, π.χ. κουνήστε έντονα τα μαλλιά σας, κάντε γκριμάτσες ή προσποιηθείτε ότι είστε ένα ζώο, όπως πάπια.
Στους 7 μήνες, τα μωρά ανταποκρίνονται στο παιχνίδι του «κου-κου τα» και προσπαθούν να διασκεδάσουν με αυτό επιθυμώντας την επανάληψη ξανά και ξανά.
Στους 8 μήνες, τα μωρά αρχίζουν στοιχειωδώς να καταλαβαίνουν ότι οι άνθρωποι έχουν αισθήματα, ιδέες και προθέσεις που είναι διαφορετικά από τα δικά τους. Καταλαβαίνουν ότι μπορούν να κοροϊδέψουν τον αγαπημένο τους ενήλικο. Αυτό είναι ένα σημάδι του αναπτυσσόμενου χιούμορ του μωρού. Μπορεί να κάνουν ότι σας δίνουν ένα παιχνίδι και τελευταία στιγμή να το πάρουν πίσω.
Στους 10 μήνες, το μωρό πειραματίζεται με τις αντιδράσεις σας και διασκεδάζει με αυτές. Μπορεί να βγάλει μια κραυγή για να σας τρομάξει, μπορεί να κάνει πράγματα που δεν το αφήνετε ή να πατήσει το τηλεκοντρόλ όταν βλέπετε τηλεόραση. Στην πραγματικότητα, αγαπά να παρατηρεί τις αντιδράσεις σας.

Πως να το κάνετε να γελάσει:
·         Ξαπλώστε στο κρεβάτι και κρατώντας την κοιλιά του μωρού με την παλάμη σας φέρτε το κοντά στο πρόσωπό σας και πείτε του «μπου» ή «τα».
·         Κάντε αστείες μιμήσεις την ώρα του φαγητού, π.χ. όταν το ταΐζετε κάντε ότι τρώτε με το κουτάλι το φαγητό του ή πίνετε με το μπιμπερό το γάλα του.
·         Κάντε αλογάκι το μωρό πάνω στο πόδι σας τραγουδώντας ένα γρήγορο σκοπό.
·         Τα μωρά αγαπούν τις εκπλήξεις, γι’ αυτό κρυφτείτε πίσω από τα χέρια σας φωνάζοντας «κου-κου τα!».
·         Βάλτε το σε μια κούνια και κουνήστε το απαλά. Καθώς πλησιάζει προς εσάς, πείτε του «Πιάστε το μωρό» πιάνοντας τα ποδαράκια του.

12 - 18 μηνών
Καθώς μαθαίνει να περπατά, οι αφορμές για γέλια αυξάνονται. Στους 15 μήνες θα γελά με κάθε είδους παράξενη συμπεριφορά, όπως, π.χ., αν βάλετε μια πετσέτα στο κεφάλι σας. Το αναπάντεχο και καινούργιο το συναρπάζει και επιθυμεί την επανάληψή του ξανά και ξανά. Ταυτόχρονα, ξεκινά το συμβολικό παιχνίδι. Το παιδί σάς μιμείται σε ότι κάνετε, πράγμα που το διασκεδάζει όταν μάλιστα βλέπει ότι σας κάνει και γελάτε ξανά και ξανά.

Πώς να το κάνετε να γελάσει:
·         Χτυπήστε παλαμάκια κάθε φορά που χαίρεστε. Το παιδί αγαπά να σας μιμείται κάνοντας το ίδιο.
·         Πείτε παιδικά τραγουδάκια στα οποία χρησιμοποιείτε τα χέρια ή τα δάχτυλα όπως «Αχ, κουνελάκι» ή «Πλάθω κουλουράκια». Το παιδί διασκεδάζει με τους ρυθμούς που γίνονται ξαφνικά γρήγοροι.
·         Παίξτε παιχνίδια εκπλήξεων. Π.χ. κρύψτε κάτι κάτω από ένα μαξιλάρι και εμφανίστε το.
·         Μιλήστε με μια μπανάνα αντί με το ακουστικό του τηλεφώνου.
·         Χρησιμοποιήστε ένα κουκλάκι και κάντε ότι μιλάει αλλάζοντας τη φωνή σας.

18-24 μηνών
Παρόλο που εξακολουθεί να το συναρπάζει το απροσδόκητο και απρόβλεπτο, καθώς η μνήμη του ενισχύεται ξέρει τι να περιμένει. Σε αυτή την ηλικία αγαπά να σπάει τους κανόνες. Γι’ αυτό, όταν το μαλώνετε μπορεί να γελάει. Καταλαβαίνει την αίσθηση του χιούμορ των μεγάλων και μπορεί να αντιληφθεί πότε αστειεύεστε, π.χ. θα γελάσει αν γαβγίσετε στη γατούλα που βλέπετε στο δρόμο.

Πώς να το κάνετε να γελάσει:
·         Παίξτε κρυφτό ή κρυφτείτε κάτω από ένα σεντόνι.
·         Κάντε ότι δεν το βλέπετε λέγοντας «Πού είναι η Έλλη;».
·         Χορέψτε τρελά με δυνατή μουσική.
·         Πηδήξτε με το ένα πόδι.
·         Φορέστε ένα αστείο καπέλο.
·         Παίξτε κυνηγητό με το παιδί εναλλάξ.
Το ξέρατε ότι...
·         Όταν τα μωρά γελάνε, ο καρδιακός ρυθμός μειώνεται αντί να αυξάνεται, πράγμα που αποδεικνύει ότι το γέλιο χαλαρώνει.
·         Παρόλο που οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα μωρά αρχίζουν να γελούν γύρω στους 4 μήνες από τη γέννησή τους, κάποιοι γονείς αναφέρουν ότι το μωρό ξεκίνησε να χαμογελά στις 5-9 εβδομάδες κι άλλοι γύρω στο χρόνο.
·         Γύρω στους 18 μήνες, το μωρό χρησιμοποιεί διαφορετικούς τρόπους για να κάνει τους άλλους να γελάσουν, ανάλογα με το πρόσωπο που έχει απέναντί του. Τα αστεία που κάνει με τη μαμά μπορεί να είναι διαφορετικά από τα αστεία που κάνει με το αδερφάκι του ή με τον παππού και τη γιαγιά.
·         Για να χαμογελάσει στα γνωστά πρόσωπα το μωρό χρησιμοποιεί το δεξί ημισφαίριο. Το χαμόγελο όμως προς τους ξένους έρχεται από εντολή του εγκεφάλου στο αριστερό ημισφαίριο.
·         Τα κορίτσια γελούν αυθόρμητα τους πρώτους μήνες της ζωή τους δύο φορές περισσότερο απ’ ότι τα αγόρια.
·         Αν έχετε ένα μεγαλύτερο παιδάκι, στο πρόσωπο του μωρού θα βρει το καλύτερο κοινό για τα κατορθώματά του. Το μεγαλύτερο αδερφάκι θα αγαπά να κάνει το μωρό να γελά. Αυτό είναι ένας εύκολος τρόπος για να δεθούν τα δύο αδερφάκια και να αγαπήσει το μεγαλύτερο το μικρότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου