Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Πως διατηρείται η ευτυχία σε ένα γάμο


Πώς διατηρείται η ευτυχία σε ένα γάμο;

 Σε κάθε γάμο, όπως και σε κάθε υγιή σχέση, είναι λογικό να υπάρχουν εντάσεις και διαφωνίες. Το ίδιο άλλωστε συμβαίνει ακόμη και σε πετυχημένους γάμους που διαρκούν μια ζωή. Το γεγονός όμως που δημιουργεί σκέψεις είναι ότι υπάρχουν ζευγάρια που ενώ τσακώνονται συχνά παρ' όλα αυτά ζουν μαζί ευτυχισμένοι, και χαρακτηρίζουν το γάμο τους τέλειο, ενώ άλλοι δεν τα καταφέρνουν τόσο καλά. Πώς γίνεται λοιπόν κάποια ζευγάρια μέσα από τους καβγάδες να δημιουργούν έναν ευτυχισμένο γάμο; Πώς γίνεται οι εντάσεις να οδηγούν σε βελτίωση των σχέσεων και ο γάμος να γίνεται όλο και καλύτερος με το πέρασμα του χρόνου;
Πότε μια σχέση αντιμετωπίζει πρόβλημα;
Μέσα στα πλαίσια της συμβίωσης υπάρχουν κάποιες ενδείξεις οι οποίες υποδεικνύουν ότι πρέπει να δραστηριοποιηθείτε άμεσα για να βελτιώσετε τη σχέση σας. Ας δούμε μερικές:
  • Αν κατά τη διάρκεια ενός καβγά κυριαρχεί πικρία, αυστηρή κριτική και σαρκασμός.
  • Αν νιώθετε εκνευρισμένοι με το σύντρόφό σας και θέλετε όλο και πιο πολύ να περνάτε χρόνο με άλλους ανθρώπους.
  • Αν έχετε πάψει να απολαμβάνετε την παρέα του άλλου και δε γελάτε ούτε διασκεδάζετε πια μεταξύ σας.
 Η ύπαρξη τέτοιων συναισθημάτων και καταστάσεων σε ένα γάμο φανερώνουν ότι έχει χαθεί η επιθυμητή ισορροπία στη σχέση. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να επαναφέρετε τη σχέση σας έτσι όπως ήταν όταν γνωριστήκατε και ερωτευτήκατε για πρώτη φορά.
 Πως μπορείτε να βελτιώσετε τη σχέση σας
Γνωρίστε τον εαυτό σας. Προτού επικρίνετε το σύντροφό σας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σχέση σας πρέπει να ελέγξετε τη δική σας συμπεριφορά και τη δική σας συμμετοχή σε αυτά. Ίσως πιστέψατε ότι η αγάπη του συζύγου σας είναι δεδομένη και σταματήσατε να κάνετε όλα εκείνα που αρχικά έφεραν τον άλλο κοντά σας. Ίσως θεωρήσατε ότι με το γάμο έχετε πια εξασφαλίσει αυτό που ζητούσατε. Στην πραγματικότητα όμως ο γάμος είναι το ίδιο επισφαλής όπως και κάθε άλλη σχέση. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι ο γάμος είναι μόνο η αρχή μιας κοινής πορείας που απαιτεί πολλές προσπάθειες και από τους δύο για να πετύχει. Εκείνο, λοιπόν, που έχει σημασία είναι αν είστε από τους ανθρώπους που τα παρατάνε με τις πρώτες δυσκολίες ή αν θα μείνετε να προσπαθήσετε για το καλύτερο.   
Αφήστε περιθώρια συμφιλίωσης. Τα ζευγάρια που συμφιλιώνονται αμέσως μετά από ένα καβγά το καταφέρνουν γιατί δεν ξεπερνούν ποτέ κάποια όρια. Μπορεί να θυμώνουν πολύ, μπορεί ακόμη και να πληγώνουν το σύντροφό τους με όσα λένε αλλά δεν καταφεύγουν σε έντονη κριτική, περιφρόνηση και ειρωνεία. Αφήνουν πάντα περιθώρια για συμβιβασμό και είναι έτοιμοι και πρόθυμοι να επαναφέρουν την αρμονία στη σχέση τους. Αν σε κάθε καβγά «χτυπάμε τον άλλο, εκεί που πονάει» τότε δεν υπάρχει εύκολος δρόμος επιστροφής. Τα ζευγάρια που κατορθώνουν να έχουν έναν καλό γάμο το γνωρίζουν αυτό και το σέβονται.
Ακούστε τι έχει να σας πει ο σύντροφός σας.  Πολλές φορές οι διαφωνίες είναι αποτέλεσμα παρεξηγήσεων και κακής συνεννόησης, και θα είχαν αποφευχθεί αν δίναμε προσοχή στον άλλο. Είναι ζωτικής σημασίας να μάθετε να ακούτε με σεβασμό τις απόψεις και τις ανάγκες του/της συζύγου σας, καθώς μόνο έτσι θα μπορέσετε να βρείτε τον τρόπο να συμβιώσετε με αρμονία. Στις μεταξύ σας συζητήσεις το ζητούμενο δεν είναι ποιος θα υπερισχύσει, δεν είστε αντίπαλοι, είστε ζευγάρι. Αυτό που πρέπει να επιδιώκετε είναι να γνωρίσετε καλύτερα ο ένας τον άλλο, να γνωρίσετε τις ανάγκες, τις ανησυχίες και τις επιθυμίες σας.
Αν μάθετε να ακούτε με κατανόηση και σεβασμό, θα μπορέσετε να βελτιώσετε την επικοινωνία μεταξύ σας και θα πλησιάσετε έτσι περισσότερο στην ισορροπία που απαιτεί μια καλή σχέση.  
Περάστε τα μηνύματά σας με το σωστό τρόπο. Είναι λογικό κατά τη διάρκεια της συμβίωσης να διαπιστώσετε ελαττώματα του άλλου, τα οποία αρχικά αγνοούσατε ή δεν τα είχατε θεωρήσει σημαντικά. Αν προσπαθήσετε όμως με ευθύ τρόπο να ασκήσετε κριτική στο σύντροφό σας και απαιτήσετε να διορθώσει αυτά τα ελαττώματα, δεν θα κατορθώσετε τίποτα. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να αντιδρούν αρνητικά στην κριτική και στις προσπάθειες των άλλων να τους επιβάλλουν αλλαγές. Θα πρέπει επομένως να ακολουθήσετε μια διαφορετική προσέγγιση αν πράγματι θέλετε να βελτιώσετε το σύζυγό σας.
Αρχικά εστιάστε στα θετικά στοιχεία και στα προτερήματα του συντρόφου σας και μη διογκώνετε στο μυαλό σας τα ελαττώματά του. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την εκτίμηση που νιώθετε για το ταίρι σας και θα σας αποτρέψει από το να τον απορρίψετε συνολικά ως προσωπικότητα. Έπειτα, όπως ακριβώς θα κάνατε με ένα παιδί, μπορείτε να του τονίζετε με θετικό τρόπο τα καλά του στοιχεία, αποφεύγοντας να του ασκήσετε κριτική. Με το να μιλάτε μόνο θετικά για το σύντροφό σας ενισχύετε την αυτοπεποίθησή του και των ωθείτε να βελτιωθεί σε πολλές πτυχές του χαρακτήρα του, χωρίς καν να το ζητήσετε.
Μην παραμελείτε τη σχέση σας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην ξεχνάτε ότι η αγάπη και ο έρωτας σε ένα ζευγάρι δεν είναι ποτέ δεδομένος. Αν απορροφηθείτε από τις υποχρεώσεις, τις δουλειές και την καθημερινότητα πολύ σύντομα θα διαπιστώσετε ότι η σχέση σας έχει αρχίσει να φθείρεται. Ακόμη και αν το πρόγραμμά σας είναι πολύ πιεστικό θα πρέπει να εξοικονομείτε χρόνο για να τον αφιερώνετε αποκλειστικά στο σύντροφό σας. Θυμηθείτε τι σας ευχαριστούσε να κάνετε μαζί προτού παντρευτείτε και φροντίστε να το εντάξετε και πάλι στη κοινή σας ζωή σα να είστε απλά ένα ερωτευμένο ζευγάρι. Μην αφήσετε την ερωτική σας ζωή να ατονήσει και μη θεωρήσετε εκ των προτέρων ότι το ταίρι σας δε θα έχει όρεξη για εκπλήξεις και αλλαγές. Σκεφτείτε αν είναι προτιμότερο να αφιερώσετε χρόνο και φαντασία στο πώς θα κρατήσετε τη σχέση σας ζωντανή ή στο να παρατηρείτε απλά πώς σβήνει ο έρωτάς σας.
Φροντίστε τον εαυτό σας. Μια εξαιρετικά σημαντική επένδυση για την καλή πορεία του γάμου σας είναι η φροντίδα για την εικόνα σας. Θα πρέπει να έχετε πάντα υπόψη σας ότι ο γάμος δε σημαίνει ότι τώρα πια μπορείτε να αφεθείτε και να αδιαφορήσετε για τον εαυτό σας. Πρέπει να διατηρείτε την καλή φυσική σας κατάσταση και να φροντίζετε για το σώμα σας και την καλή σας εξωτερική εμφάνιση. Με αυτόν τον τρόπο δείχνετε στο σύντροφό σας ότι δεν τον θεωρείτε δεδομένο και ότι ακόμη θέλετε να του αρέσετε. Αν συνεχίσετε να βελτιώνεστε όχι μόνο σωματικά αλλά και πνευματικά, παρακινείτε και το ταίρι σας σε μια κοινή πορεία βελτίωσης.
 Γάμος είναι...
Ο γάμος είναι μια ιδανική ευκαιρία για να γνωρίσετε ο ένας τον άλλο, να αγαπήσετε σε βάθος και να αγαπηθείτε. Μέσα στο γάμο θα βρείτε κατάλληλο έδαφος για να ωριμάσετε και να γίνετε καλύτεροι ως άνθρωποι και ως γονείς. Ο γάμος σημαίνει αμοιβαίες υποχωρήσεις αλλά και ουσιαστικότερες αλλαγές της προσωπικότητας και του χαρακτήρα σας. Ο δρόμος για την εσωτερική βελτίωση περνά μέσα από τις δυσκολίες που προκύπτουν από τη συμβίωση και την ανάγκη να εντάξετε μέσα στη ζωή σας τα θέλω και τις ανάγκες κάποιου άλλου. Είναι ουτοπικό να θεωρούμε ότι ο γάμος είναι μια εύκολη υπόθεση και είναι ανώριμο να πιστεύουμε ότι μπορούμε να βιώσουμε μια ολοκληρωμένη σχέση χωρίς να θυσιάσουμε στοιχεία του εαυτού μας. Ίσως μοιάζει δύσκολο αλλά αν αφήσετε το ταίρι σας να γίνει μέρος της ζωής σας και του εαυτού σας, τότε όλα έρχονται μόνα τους με το πέρασμα του χρόνου και με το δυνάμωμα της αγάπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου