Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Την πιπίλα μου παρακαλώ!


Την πιπίλα μου, παρακαλώ!
Monday, 23 February 2009

Οι πιπίλες είναι ένα από τα «έξυπνα» αντικείμενα που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για να καλύπτουν τις ανάγκες των μωρών. Τα βρέφη θέλουν να πιπιλίζουν κάτι, χωρίς απαραίτητα να πεινάνε ή να χρειάζονται τροφή. Οι κινήσεις θηλασμού απλώς προσφέρουν στα μωρά μια αίσθηση ηρεμίας και για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα συνηθισμένες κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πολλά μωρά μάλιστα προτιμούν αντί για την πιπίλα να έχουν το δάχτυλο τους στο στόμα, την ώρα που κοιμούνται. Κάποιοι γονείς ανησυχούν ότι η πιπίλα ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στο παιδί τους, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Η πιπίλα καλύπτει απλά και μόνο μια συγκεκριμένη ανάγκη και όταν έρθει ο καιρός το μωρό παύει να τη χρησιμοποιεί.

Ας δούμε λοιπόν όλα όσα αφορούν αυτό το αγαπημένο αντικείμενο των μωρών και κυρίως τα ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια του μωρού:
Πότε χρειάζεται το μωρό την πιπίλα: Η πιπίλα υπάρχει για να καθησυχάζει το μωρό, πριν και μετά τη διάρκεια των γευμάτων, επιτρέποντάς του να συνεχίζει τις κινήσεις θηλασμού. Αφήστε το μωρό να σας καθοδηγήσει στο πότε θέλει να έχει την πιπίλα του και μην προσπαθείτε να του την επιβάλλετε. Αν το μωρό πεινάει, η πιπίλα δεν πρόκειται να το ηρεμήσει, αντιθέτως θα του δημιουργήσει μεγαλύτερο εκνευρισμό.

Αν το μωρό σας χρειάζεται πιπίλα για να αποκοιμηθεί, το μόνο πρόβλημα είναι ότι αν πέσει από το στόμα του την ώρα που κοιμάται, θα σας ξυπνήσει μόνο και μόνο για να του τη δώσετε πάλι. Η κατάσταση πάντως βελτιώνεται όταν το μωρό μεγαλώσει και μπορεί μόνο του να βρίσκει την πιπίλα του.
Επιλέξτε την κατάλληλη πιπίλα: Υπάρχουν πιπίλες με διάφορα σχέδια θηλής, οπότε καλό είναι να δοκιμάσετε ποια προτιμά το μωρό. Κάποιες μάλιστα έχουν ορθοδοντικό σχηματισμό ώστε να διασφαλίζεται ότι δε θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα μετέπειτα κατά τη διάρκεια της οδοντοφυΐας.

Το σημαντικό όμως στην επιλογή της πιπιλάς είναι να διαλέξετε εκείνη που πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας.

• Πρέπει να προσέξετε ώστε η πιπίλα να είναι κατασκευασμένη ως ένα ενιαίο κομμάτι για να μην υπάρχει κίνδυνος να κοπεί στα δύο. Το μπροστινό μέρος της πιπίλας είναι πολύ μικρό και αν αποκοπεί από το υπόλοιπο, μπορεί εύκολα να προκαλέσει πνιγμονή στο μωρό.

• Το κομμάτι που βρίσκεται ανάμεσα στη θηλή και τον κρίκο, και το οποίο εφαρμόζει στα χείλη του μωρού, θα πρέπει να έχει διάμετρο τουλάχιστον 4 εκατοστά. Αν είναι μικρότερο μπορεί να επιτρέψει στο μωρό να βάλει ολόκληρη την πιπίλα μέσα στο στόμα του. Επιπλέον, το ίδιο αυτό τμήμα της πιπίλας καλό είναι να έχει μικρές τρύπες ώστε να διευκολύνει την αναπνοή του μωρού.
Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε την πιπίλα: Τα μωρά μέχρι και πέντε μηνών είναι εξαιρετικά ευαίσθητα σε διάφορες μολύνσεις από ιούς και μικρόβια, διότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είναι ακόμη αρκετά ισχυρό. Για το λόγο αυτό τους πρώτους μήνες θα πρέπει να απολυμαίνετε πολύ συχνά την πιπίλα, για να μη μεταφέρονται επιβλαβείς μικροοργανισμοί στο μωρό. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, για να διασφαλίσετε ότι η πιπίλα είναι απόλυτα καθαρή, είναι να τη βράζετε. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα μπρίκι για το σκοπό αυτό.

Μόλις το μωρό γίνει έξι μηνών και ο οργανισμός του μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει με επιτυχία τους ιούς, θα είναι αρκετό να πλένετε την πιπίλα με σαπούνι και νερό, κάθε φορά που πέφτει κάτω.
Πότε πρέπει να αντικαταστήσετε την πιπίλα: Επειδή οι πιπίλες καταλήγουν πολύ συχνά στο πάτωμα και χρειάζεται να τις απολυμαίνετε και να τις πλένετε διαρκώς, φθείρονται πολύ γρήγορα. Καλό είναι επομένως να ελέγχεται την πιπιλά και αν διακρίνετε έστω και μικρές φθορές ή ότι έχουν αρχίσει να χάνουν το χρώμα τους, να παίρνετε καινούρια.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι θα χρειαστείτε ούτως ή άλλως πολλές πιπίλες μιας και τα μωρά έχουν ένα μοναδικό τρόπο να τις πετάνε και να τις καταχωνιάζουν στα πιο απίθανα μέρη.
Προσοχή: Το γεγονός ότι θα χρειαστεί να μαζέψετε από το πάτωμα και να πλύνετε την πιπίλα του μωρού πάμπολλες φορές, δεν αποτελεί - με κανέναν τρόπο - δικαιολογία για να τη δέσετε γύρω από το λαιμό του. Οτιδήποτε κρεμάτε στο λαιμό του μωρού, είτε είναι ένα σχοινάκι για να κρατάει την πιπίλα είτε ο βαφτιστικός του σταυρός, ενδέχεται να τυλιχτεί ή να πιαστεί κάπου και να μην επιτρέπει στο μωρό να ανασαίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου