Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012

Η 25η Μαρτίου


Η 25η Μαρτίου

Η 25η Μαρτίου είναι η επέτειος δύο χαιρετισμών: του Χαίρε και χαριτωμένη Μαρία και του Χαίρε ω χαίρε λευτεριά.
  Κάποια αξέχαστη μέρα σαν την αυριανή , ο Αρχάγγελος Γαβριήλ αναγγέλει στην Παρθένο Μαρία, ότι θα  γεννήσει τον υιό του Θεού.
Την ίδια μέρα οι Έλληνες επαναστάτησαν ενάντια στον Τουρκικό ζυγό, αφού για 400 χρόνια ζούσαν στη σκλαβιά.Οι Τούρκοι τους καταπίεζαν ,τους έβαζαν φόρους βαριούς, τους έκαναν φρικτά βασανιστήρια.Το χειρότερο που τους έκαναν ήταν το παιδομάζωμα. Οι Τούρκοι μάζευαν μικρά Ελληνόπουλα και τα έκαναν γενίτσαρους, δηλ. Τούρκους στρατιώτες που αργότερα πολεμούσαν τους ίδιους τους συμπατριώτες τους.
    Πολλοί Έλληνες δεν άντεχαν τη σκλαβιά και έβγαιναν στα βουνά για να ζήσουν  ελεύθεροι.Αυτοί ονομάστηκαν κλέφτες. Για να αντιμετωπίσουν τους κλέφτες, οι Τούρκοι δημιούργησαν άλλες ομάδες που ονομάζονταν αρματωλοί. Σιγά σιγά όμως κλέφτες και αρματωλοί γίνονταν φίλοι και μαζί πολεμούσαν τους Τούρκους.
    Στην Οδυσσό , μια μικρή πόλη της Ρωσσίας που ζούσαν πολλοί Έλληνες δημιουργήθηκε μυστικά μια οργάνωση που ονομαζόταν Φιλική Εταιρεία.Σκοπός της ήταν να κάνει πολλούς Έλληνες να ξεσηκωθούν σε επανάσταση.
   Έτσι  ένα ανοιξιάτικο πρωινό του εικοσιένα, το γραφικό μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, γίνεται ο ιερός ναός της Ανατολής του  Έθνους.Ο πατριάρχης Παλαιών Πατρών Γερμανός, σήκωσε τη σημαία της Επανάστασης.Αμέσως όλοι οι Έλληνες έτρεξαν να προσκυνήσουν και να ορκιστούν : Ελευθερία ή Θάνατος.
   Η φλόγα της Αγίας Λαύρας φλόγισε τις ψυγές των ατρόμητων αγωνιστών της Λευτεριάς. Και ακολουθούν οι διάφρες εξεγέρσεις και μάχες. Από πού να πρωταρχίσει κανείς.Από την Αλαμάνα, την Τριπολιτσά, τα Δερβενάκια, το Χάνι της Γραβιάς, τη Χίο, το Μανιάκι, το Μεσολόγγι; Πολλοί ήταν οι αγωνιστικότητα τους το θάρρος τους και την τεράστια ψυχική τους δύναμη βοήθησαν στην απελευθέρωση της Ελλάδας.Σε αυτόν τον αγώνα αναδείχθηκαν μεγάλες μορφές όπως ο Κολοκοτρώνης, Ο Παπαφλέσας, ο Καραισκάκης, ο Αντρέας Μιαούλης, ο Αθανάσιος Διάκος, Ο Κανάρης, Η Μπουμπουλίνα και τόσοι άλλοι.
   Ποιος μπορεί να ξεχάσει το Ζάλογγο, με τον πρώτο και μοναδικό στην ιστορία χορό του Θανάτου; Και ποιος μπορεί να ξεχάσει την έξοδο του Μεσολογγιού; Το Μεσολόγγι είναι  το κορύφωμα της ελληνικής αρετής. Κρύβει μέσα του και εκφράζει  όλη την δραματική ομορφιά  και το απαράμιλλο κάλλος της υπέρτατης θυσίας.
   Σε αυτό το μεγάλο αγώνα των Ελλήνων για λευτεριά, όλοι έδωκαν το παρόν τους. Συγκλονίστηκε ο Τύρρανος από το σεισμό της 25ης Μαρτίου και σωριάστηκε η αυτοκρατορία του σε συντρίμια. Οι Έλληνες απέδειξαν πως  η Ελλάδα ξέρει να ζει ελεύθερη, ξέρει και να πεθαίνει.
   Ο πόλεμος αυτός κράτησε περίπου 9 χρόνια. Δόθηκαν πολλές μάχες. Η πιο αποφασιστική μάχη έγινε στο Ναβαρίνο, όπου ο Τούρκικος και αιγυπτιακός στόλος που πολεμούσαν τους Έλληνες ηττήθηκαν από το στόλο που έστειλαν η Αγγλία, η Γαλλία και Ρωσσία για να βοηθήσουν την Ελληνική Επανάσταση. Μετά τη ναυμαχία του Ναυαρίνου ένα μέρος της Ελλάδας απελευθερώθηκε και έγινε ανεράρτητο κράτος.
   Η 25η Μαρτίου είναι η μέρα που φέρνει στη μνήμη μας την ιερή απόφαση και τα ανεπανάληπτα κατορθώματα των προγόνων μας, για την αποτίναξη της Τουρκικής κυριαρχίας. Είναι η μέρα που  μας υποχρεώνει να θυμηθούμε την ιστορική μας κληρονομιά. Η μνήμη του 21 κληροδοτεί ένα βαρύτατο χρέος σε ολόκληρο τον Έλληνισμό. Η κληρονομιά αυτή είναι   παιδεία και αρετή, αξιοπρέπεια και θυσία. Ας γίνει φάρος η θυσία  του κάθε Έλληνα , η προσφορά της κάθε μάνας η προσευχή του κάθε παπά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου